Továbbra is nő a munkahelykeresők száma Magyarországon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapjában közel 20 százalékkal jelentkeztek többen, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.

étterem
küldött kép
A munkaerőpiacon a vendéglátás területén továbbra várják a jelentkezőket / Fotó: Schumy Csaba

 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel

A munkáltatók év elején mért optimista várakozásai egyelőre nem jelentek meg a munkaerőpiaci adatokban – szögezi le a jelentés. Továbbra is kevesebb az aktivált álláshirdetés, mint tavaly ilyenkor. 2024 első negyedévében összesen 11,3 százalékkal zsugorodott a betöltésre váró pozíciók száma az előző év azonos időszakához képest. Négy vármegye kivételével az ország többi területén mindenhol alacsonyabb a betöltésre váró állások száma, mint egy évvel korábban. A csökkenés legjelentősebb

  • Nógrád (36,2 százalék)
  • Veszprém (25,2 százalék)
  • és Komárom-Esztergom (22,4 százalék)

vármegyében volt.

Sokkal kevesebb munkaügyisre van szükség  

Országos átlagban a HR és a munkaügy területén volt a legnagyobb visszaesés. E területeken 26,3 százalékkal kevesebb betöltésre váró állást hirdettek meg az egy évvel korábbinál. Mérsékeltebb a lassulás

  • a gyártás, termelés (mínusz 19,6 százalék)
  • a fizikai, segéd és betanított munka (mínusz 18,3 százalék)
  • a szállítás, beszerzés, logisztika (mínusz 17 százalék)
  • valamint a mérnök (mínusz 17 százalék)

területeken zajló toborzásban. Ezzel szemben gyarapodtak a meghirdetett pozíciók a marketing, média, PR (,6 százalék) és a közigazgatás (10,8 százalék) területén.

Van jó hír is a munkaerőpiacról

Az aktivált hirdetések száma a legnagyobb mértékben Hajdú-Bihar vármegyében nőtt, amelyhez elsősorban

  • a vendéglátás (110 százalék),
  • a szállítás, beszerzés, logisztika (plusz 87,2 százalék)
  • és az SSC (plusz 83,3 százalék) 

járultak hozzá. Tolna vármegyében az építőipar, ingatlan (140 százalék), a szakmunka (63,4 százalék) és a mérnök szakmákhoz (17,7 százalék) kerestek a leginkább több munkaerőt az előző év azonos időszakához képest.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a vendéglátás, hotel, idegenforgalom (100 százalék), a pénzügy és könyvelés (90 százalék) és az IT üzemeltetés, telekommunikáció (66,7 százalék) hirdetéseinek száma, Békés vármegyében pedig az adminisztráció, asszisztensi és irodai munka (70 százalék), a bank, biztosítás és bróker (57 százalék), valamint a szállítás, beszerzés, logisztika (50 százalék) kategóriáké emelkedtek a leginkább. 

Budapesten a legtöbb szakmában csökkent az álláshirdetések száma, leginkább a HR, munkaügy (30,3 százalék), a bank, biztosítás, bróker (23,2 százalék) és a mérnök (19,6 százalék) kategóriákban.

Kedvez a munkaerőpiaci környezet a növekedéssel tervező cégeknek

„Állásportálunkon a regisztrált felhasználók száma 2024 első negyede alatt az előző év azonos időszakához képest 8 százalékkal nőtt, a feltöltött önéletrajzok száma 10 százalékkal emelkedett. Az álláskeresők ebben az időszakban kevesebb lehetőség közül választhattak ugyan, de a valamelyest beszűkült keretek között többet pályáztak: országosan 19,6 százalékkal nőtt a jelentkezések száma 2024 első negyedében az előző év azonos időszakához mérten” – idézi a közlemény Tüzes Imrét, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatóját. Szerinte ennek az egyik mozgatórugó a bér, ugyanis a jelenlegi inflációs környezetben a leértékelődött bérek reálértéke az embereket új lehetőség keresésére kényszeríti, ha aktuális munkahelyén nem reagálnak a megváltozott helyzetre.

A munkavállalói aktivitás egy év alatt a legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok (35,5 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén (34,9 százalék) és Baranya (plusz 34,2 százalék) vármegyében nőtt. Csökkenés csak Nógrád (35,9 százalék) és Bács-Kiskun (0,3 százalék) vármegyében jelentkezett, akárcsak tavaly ilyenkor. 

Az álláskeresők érdeklődése leginkább a mezőgazdaság és környezet kategóriában feladott hirdetések iránt nőtt, ezekre 36,5 százalékkal többen pályáztak, mint tavaly.

Ezt követi a cégvezetés, menedzsment (33 százalék), az IT üzemeltetés, telekommunikáció (31 százalék), a marketing, média, PR (31 százalék) és az ügyfélszolgálat, vevőszolgálat (30 százalék).

A Profession.hu januári felmérése szerint

  • a cégek  többsége (plusz 82 százalék) az idén nem számít létszámcsökkentésre,
  • 37 százalékuk stagnálással kalkulál,
  • 45 százalékuk bővüléssel.