Közélet

Oroszbarát, volt ukrán politikus vagyonát kobozták el Kijevben

Elkobozták Jevhen Balickij és családjának ukrajnai vagyonát. A volt ukrán politikus a szovjet időkben a légierőnél szolgált, majd az orosz–ukrán háború kitörésekor Oroszországba utazott. Az ukrán korrupcióellenes bíróság három lakást, öt repülőgépet, négy autót, egy turistahajót, bankszámlákon lévő pénzt és kilenc cég részvényeit kobozta el az állam javára.

Az ukrán Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság (VAKSZ) elkobozta a kelet-ukrajnai Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részének közigazgatását vezető Jevhen Balickij, továbbá az ő apjának és fiának vagyonát, benne öt repülőgépet – közölte szerdán a VAKSZ sajtószolgálata.

ukrán politikus
Jevhen Balickij, oroszbarát, volt ukrán politikus / Fotó: AFP

Április 23-án a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság bírói testülete részben elfogadta az ukrán igazságügyi minisztérium keresetét Ukrajna volt parlamenti képviselője, a zaporizzsjai régió megszállási közigazgatásának vezetője ellen, valamint apjával és fiával szemben, akik valamennyien együttműködnek az agresszor Oroszországgal

– írta közleményében a bíróság. Az állam javára 

a bíróság elkobzott egyebek mellett három lakást, egy lakóépületet és két telket Melitopolban, valamint öt repülőgépet, négy autót, egy turistahajót, bankszámlákon lévő pénzt és kilenc cég részvényeit.

Balickij 2012–2019-ben volt parlamenti képviselő, előbb az Oroszországba menekült volt államfő, Viktor Janukovics mögött álló Régiók Pártja, majd annak utódszervezete, a szintén Moszkva-barát Ellenzéki Blokk színeiben – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. Az Ukrajna elleni háború 2022. februári kezdete után együttműködött az oroszokkal, és a zaporizzsjai régió elfoglalt részén létesített közigazgatás vezetője lett. Ukrajnában távollétében 15 év börtönbüntetésre ítélték.

Több mint 2,7 milliárd forint értékben lopott el állami földeket az egyik legbefolyásosabb ukrán politikus

Még hivatalba lépése előtt több milliárd forint értékben lopott el mezőgazdasági földeket a jelenlegi ukrán agrárminiszter. Mikola Szolszkij még ügyvédként vehetett részt az állami földek megszerzésében. Az ukrán korrupcióellenes hivatal kutakodik a politikus körül, akinek Zelenszkij a kirúgását fontolgatja.

 

oroszbarát Jevhen Balickij orosz-ukrán háború ukrán
Kapcsolódó cikkek