Pénz- és tőkepiac

A Molnak sikerülhetett, amire még a világ legnagyobb olajcégei sem voltak képesek

A magyar olajtársaság éves alapon bővülő év eleji eredményről számolhat be pénteken a gyengébb energiaárak mellett is. A Molnak ezzel sikerülhetett, ami az OMV-nek, a Shellnek, de még a Saudi Aramcónak sem jött össze.

A visszaeső energiaárak ellenére kifejezetten erős év eleji teljesítményről számolhat be a Mol péntek hajnalban. A magyar olajtársaság ekkor teszi közzé idei első negyedéves eredményét, a frissen publikált elemzői konszenzus bizakodásra ad okot.

Mol
Javíthatott tavalyi eredményén a Mol az év elején / Fotó: Shutterstock

A piac az iparágban leginkább figyelemmel kísért, újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított (CCS) EBITDA soron 739 millió dolláros eredményt vár a Moltól, ami 3,5 százalékkal haladná meg az egy évvel korábbit.

Ez már csak azért is kedvező, mert az olaj- és gázárak éves alapon számottevően mérséklődtek, ami a már jelentő szektortársak eredményén is meglátszott: 

A horvát leánycég, az INA beszámolója ugyanakkor arra engedett következtetni, hogy a Mol esetleg dacolni tudott az kedvezőtlen iparági trendekkel. A zágrábi központú társaság CCS EBITDA-eredménye elérte a 64 millió eurót, ez 40,5 millió euróval több, mint 2023 elején volt.

Bivalyerős finomítás, stabil upstream és kiskereskedelem

A konszenzus szerint a Mol tisztított üzemi eredménye a tavalyival nagyjából megegyező, 444 millió dollár lehet, az adózott nyereség ugyanakkor közel harmadával eshetett vissza.

Az üzletágak közül a finomítás (downstream) teljesíthetett a legjobban, a tavalyinál 7 százalékkal magasabb értékben, 320 millió dollárral támogathatta a csoportszintű eredményt.

A kutatás-termelés (upstream) hozzájárulása 6 százalékkal, 266,6 millió dollárra mérséklődhetett, és hasonló mértékű visszaesést jeleznek előre az elemzők a fogyasztói szolgáltatások szegmensében is. Az utóbbi 120 millió dollár EBITDA-t termelhetett az év első három hónapjában. 

A legkisebb üzletág, a gázszállítás eredménye 12 százalékkal, 70 millió dollárra csökkenhetett.

Erste: kiegyensúlyozott eredmény, kérdéses állami szabályozás

Összességében elmondható, hogy 2024 első negyedéve kiegyensúlyozott volt

értékelt Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

A hazai olajtársaság profitját elsősorban a feldolgozás-kereskedelem üzletág generálta, de a másik két fő üzletág is jó teljesítményt nyújtott. Az Erste elemzője kiemelte, hogy

a Mol ebben a negyedévben számolja el a teljes 2024-es, 1 százalékos árbevétel-alapú különadót is, amelyet a magyar kormány a 2022-es árbevétel után vetett ki. Ez nagyjából 40 milliárd forinttal csökkenti az EBITDA-t.

Az Erste a konszenzushoz hasonló mértékű, 3,8 százalékos CCS EBITDA-bővülésre számít, forintban kifejezve 268,8 milliárd forintot vár. Az adózott eredmény csökkenését a szélesebb elemzői körnél vastagabbra, 38 százalékosra becsülik, ezen a soron 103 milliárd forintot könyvelhetett el a Mol az Erste szerint.

A kilátások véleményünk szerint kedvezők, kérdés, hogy a magyar állam milyen módon változtatja a szabályozást és az elvonás mértékét

– hangsúlyozta Pletser.

 

Mol ccs ebitda eredmény olaj elemzői konszenzus
Kapcsolódó cikkek