Közélet

Izrael felállt a katari tárgyalóasztaltól, mostanában nem lesz tűzszünet

Az izraeli küldöttség elhagyta Dohát, miután a Hamász elutasította az ENSZ által jóváhagyott békeajánlatot. Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint a Hamászt már nem érdekli a tűzszüneti megállapodás és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is több káros határozatot hozott meg.

Izrael kedden visszahívta tárgyalócsoportját Katarból, miután a Hamász elutasította a túszegyezségről és fegyverszünetről szóló tárgyalásokon tett legutóbbi ajánlatát – nyilatkozta egy izraeli tisztviselő. A küldöttség összesen nyolc napig tartózkodott Dohában. Ugyanakkor több hírügynökség arról számolt be, hogy egy kisebb létszámú Moszad-csapat (izraeli hírszerzés) Katarban maradt, hogy folytassa a tárgyalásokat.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a press conference in the Kirya military base in Tel Aviv on October 28, 2023 amid ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Netanyahu said on October 28 that fighting inside the Gaza Strip would be "long and difficult", as Israeli ground forces operate in the Palestinian territory for more than 24 hours. (Photo by Abir SULTAN / POOL / AFP)
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök
Fotó: AFP

Majed al-Ansari, a katari külügyminisztérium szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy még folynak a tárgyalások a gázai fegyverszünetről, viszont további részleteket nem közölt. Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala közleményében kijelentette, hogy 

a Hamász elutasító döntése egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a terrorszervezetet nem érdekli a tárgyalások folytatása.

Az izraeli miniszterelnök továbbá elmondta, hogy mindez azt is alátámasztja, hogy milyen károkat okoztak az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai. Miután hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Egyesült Államok nem vétózta meg az azonnali tűzszünetet, valamint a túszok feltétel nélküli szabadon engedését követelő határozatot, Benjamin Netanjahu hivatalosan is lemondta egy izraeli delegáció e hétre tervezett washingtoni látogatását

Izrael nem enged a Hamász téveszmés követeléseinek

– mondta Netanjahu. A Times of Israel értesülései szerint a Hamász azt közölte, hogy a gázaiak kapjanak teljhatalmat az övezetben, térjenek vissza otthonaikba, az izraeli hadsereg (IDF) vonuljon ki, a túszok szabadon bocsátásáról pedig egy szót nem ejtettek. „Nincs kivel beszélni a másik oldalon, és az izraeli tárgyalócsapatnak semmi dolga Katarban” – mondta az izraeli diplomáciai küldöttség egy tagja. A Hamász továbbra is ragaszkodik eredeti követeléseihez.

A terrorszervezet a túszok elengedését a fegyveres konfliktus befejezéséhez köti, Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy az IDF teljes fogolycsere után is jelen maradjon a Gázai övezetben, mivel el akarják törölni a Hamász összes sejtjét. Israel Katz külügyminiszter szerint Izraelnek most fokoznia kell a katonai nyomást, hogy bebizonyítsa elkötelezettségét a túszok szabadon bocsátása és a Hamász leverése mellett. 

 

katar izraeli háború Izrael Hamász tűzszünet
Kapcsolódó cikkek