Közélet

Izraeli háború: halvány reménysugár a tűzszünetre

Folytatódhatnak a tárgyalások az izraeli háború részes felei között. A Hamász és Izrael közvetítőkön keresztül Egyiptomban és Katarban egyeztethet tűzszünetről, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök áldását adta rá.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jóváhagyta a gázai tűzszüneti tárgyalások újabb fordulóját, amelyre Dohában vagy Kairóban kerül sor – közölte a politikus hivatala pénteken az AFP szerint.

Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs a cabinet meeting at the Kirya military base, which houses the Israeli Ministry of Defence, in Tel Aviv on December 24, 2023. (Photo by Ohad Zwigenberg / POOL / AFP)
A Hamász és Izrael közvetítőkön keresztül Egyiptomban és Katarban egyeztethet tűzszünetről, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök áldását adta rá.
A Hamász és Izrael közvetítőkön keresztül Egyiptomban és Katarban egyeztethet tűzszünetről, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök áldását adta rá / Fotó: AFP

 Az izraeli miniszterelnök egyeztetett a Moszad és a Sin Bet vezetőivel a tűzszüneti tárgyalásokról, és ezután áldását adta a folyamatra.

Több ország is követeli a fegyvernyugvást. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn határozatot fogadott el, amelyben azonnali tűzszünetet követelt, majd csütörtökön erre szólított fel az új palesztin kormányfő is. A háborúzó felek, a Hamász és Izrael viszont egymást okolják azért, hogy erről eddig nem sikerült megegyezniük.

A közvetítő Katar kedden közölte, hogy a Hamász és Izrael között folytatódnak a tárgyalások a gázai tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról, de azóta nem látott napvilágot új információ.

Izrael szerint az eredetileg elhurcolt 250 izraeli közül még körülbelül száz életben lévő túsz található a Gázai övezetben.

Döntött a Nemzetközi Bíróság: Izraelnek be kell engednie a segélyszállítmányokat Gázába

Éhínség kezd kialakulni Gázában, ezért Izraelnek kötelező beengednie a segélyszállítmányokat a hágai bíróság szerint. Azonban a testület már január végén is hozott hasonló döntést.

 

 

tárgyalások izraeli háború tűzszünet Benjámin Netanjahu gázai övezet
Kapcsolódó cikkek