A Facebookon jelentették be, hogy a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös, stratégiai együttműködésről szóló megállapodást kötött. Dobrev Klára DK-s politikus úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki oldal is szétforgácsolódottabb, mint bármikor máskor. Ez a széthúzás nehézzé teszi az országban meglévő és többségben lévő kiábrándultság politikai erővé formálódását. Ezért a három párt úgy döntött, hogy egy közös, „baloldali, zöld választ adnak”. 

KARÁCSONY Gergely; DOBREV Klára
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Ennek első lépése a közös fővárosi lista, közös EP-lista és közös jelöltek, majd 2026-ra is így készülnek, közös miniszterelnök-jelölttel is

– közölte Dobrev.

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz. Kunhalmi, az MSZP társelnöke arról beszélt, hogy a lista első négy helyét a DK kapta, az ötödik mandátum az MSZP-s Tüttő Katáé lehet, a hatodik a DK-é, és a hetedik helyen szerepel majd a Párbeszéd jelöltje, Jávor Benedek. 

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy „az együttműködésnek nincs alternatívája”, a politikus szerint világos alternatívát is kell adni, nem elég azt mondani, hogy „nem akarják az Orbán-rezsimet”. Kunhalmi úgy fogalmazott, hogy „nincs 2026, 2024 nélkül”, az ellenzéki pártoknak össze kell fogniuk.

Csütörtökön Baranyi Krisztina, a IX. kerültet polgármestere Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt oldalán jelent meg egy videóban. A polgármester elmondta, hogy Vitézy és Karácsony is támogatja az Ecseri úti metrófelszín felújítását. Vitézy hozzátette, hogy a jövőben itt szállnak át a Déli körvasút vonatairól, például a Székesfehérvárról jövő zónázó vonatról az utasok. „Éppen ezért nagyon fontos az, hogy ezek jó helyek legyenek” – fogalmazott Vitézy.

A Világgazdaság is megírta, hogy a BKK korábbi vezetője elindult a főpolgármesteri székért. Vitézy nyílt levelet is írt, amelyben többek között vitára hívta a többi jelöltet

Sajnálom, hogy Karácsony Gergely főpolgármester lehetetlen feltételeket támasztva próbál jó előre kibújni a főpolgármester-jelölti vita lehetősége elől

írta korábban Vitézy Dávid, az LMP és több civil szervezet főpolgármester-jelöltje, miután Karácsony kijelentette, hogy addig nem áll ki nyilvános vitára, amíg Vitézy vagy Szentkirályi Alexandra vissza nem lép. Vitézy szerint ez a feltétel irreális, „menekülés a vita elől”.

Szentkirályi Alexandra volt kormányszóvivő – aki 2014 és 2019 között főpolgármester-helyettes volt – lett a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje. „Jövőt adunk Budapestnek” szlogennel indította el önkormányzati kampányát Karácsony Gergely főpolgármester. A Jobbik – Konzervatívok Brenner Koloman országgyűlési képviselőt, a Mi Hazánk Mozgalom pedig Grundtner Andrást indítja a júliusi főpolgármester-választáson.