Az illegális bevándorlás elleni közös fellépés fokozásáról állapodott meg Gerhard Karner osztrák és Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter szerdai bécsi találkozóján, és abban is egyetértettek, hogy az eredményesebb fellépés érdekében szorosabbá kell tenni az együttműködést az Európai Unión kívüli országokkal is.

LAMPEDUSA ISLAND, ITALY - SEPTEMBER 17: A migrant is seen with his bag as migrants wait to be transferred in the Cala Pisana of Lampedusa Island, Italy on September 17, 2023. Massive transfer of migrants is taking place from the Sicilian island of Lampedusa to the Italian mainland to alleviate the emergency created by the mass arrival of nearly 7000 migrants to the island of Lampedusa last week. Valeria Ferraro / Anadolu Agency (Photo by Valeria Ferraro / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
 

A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón hangoztatták, hogy mind az illegális bevándorlókat kibocsátó, mind pedig a tranzitországokkal a jelenleginél fokozottabban együtt kell dolgozni az embercsempészet elleni hatékony küzdelem érdekében. Hozzátették: Európát kevésbé vonzóvá kell tenni az embercsempészeknek.

Karner az Egyesült Királyság és Ruanda, valamint az Olaszország és Albánia között a bevándorlók áttelepítéséről született megállapodást követendő példának nevezte, de konkrétumokkal nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mely országokkal tudna még elképzelni hasonló egyezményt. Az osztrák miniszter elmondta, hogy május elején Koppenhágában Dánia és Ausztria közösen szervez egy magas szintű nemzetközi tanácskozást a témában, amire unión kívüli országok képviselőit is meghívják.

Visszaállítják a határellenőrzést a németek a nyáron

A labdarúgó-Európa-bajnokság idejére határellenőrzést vezetnek be Németországban. A cél a szélsőségesek és az erőszakos cselekményekre készülők távol tartása az eseménytől. Az Európa-bajnokság június 14-én kezdődik, a döntőt július 14-én játsszák.  A magyar válogatott a csoportkörben elsőként Svájccal találkozik Kölnben, majd Stuttgartban előbb a házigazda Németország, aztán Skócia lesz az ellenfele.