Az a hagyomány, hogy folyamatban lévő ügyeket nem kommentálunk – közölte Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint azt megírtuk, kedden reggel Magyar Péter, Varga volt férje közzétett egy titokban rögzített hangfelvételt, melyen a volt igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy „Rogán Antalék kihúzatták magukat” egy ügyészségi iratból.

VARGA Judit
Varga Juditot tanúként hallgatta meg a Fővárosi Nyomozó Ügyészség / Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A legnagyobb csapdában akkor érezte magát, amikor az egyik kollégája, aki a Völner–Schadl-ügyön dolgozott, azt kérdezte tőle, ugye nem fog magyarázkodni – derült ki az Index beszámolójából. Fürcht arról is beszélt, hogy a világ legtöbb ügyészsége büszke lehetne arra, hogy idáig eljutott az ügy. Elmesélte, hogy hatalmas küzdelmet folytattak a nyomozás során, szó szerint éjjel-nappal az ügyön dolgoztak, az ügyészek hozzátartozói hozták be a fehérneműt családtagjaiknak a munkahelyükre.

A főügyész kijelentette, nem fog magyarázkodni, a sajtótájékoztatónak pedig azokról kéne szólnia, akik dolgoztak az ügyön.

Olyan állítások jelentek meg a sajtóban, amelyek meglepték, mint mondta, jogvégzett emberek kérdezték, a felvételek alapján indít-e vizsgálatot az ügyészség.

A hangfelvételek le lettek foglalva, a nyomozás folyamatban van

– jelentette ki Fürcht Pál, hozzátéve, a most már közszereplőnek minősülő személy súlyos állításokat tett, voltak magánszemélyek, akik ezzel kapcsolatban feljelentést tettek, az ügyészség elrendelte a nyomozást. Tegnap a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Varga Juditot tanúként hallgatta meg.

A főügyész hangsúlyozta, függetlenek, a legfőbb ügyész nem ura az ügyészségnek, a törvények uralma érvényesül.

Magyarország ügyészségén nincs olyan adat, ami eltűnhet a süllyesztőben, minden egyes adat és irat nyomon követhető – jelentette ki Fürcht Pál. Kiemelte:

Nem örülünk annak, hogy a nyomozás során iratok kerülnek ki a sajtóhoz, mert egy lehallgatási anyag sok olyan embert érint, aki egyrészt nem közszereplő,

másrészt sokan automatikusan hitelt adnak annak, amit két személy mond egy harmadikról.

Varga Judit: senki soha nem mondta meg a kormányból, hogy mit csináljak a magánéletemben

Varga Judit úgy fogalmazott, hogy nem szerette volna a magánéletét, a személyes poklát bemutatni az embereknek.