A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a horvát parlamenti választásokat, de nem tud önállóan kormányt alakítani – derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után, szerda este nyilvánosságra hozott felmérésből.

Croatia holds parliamentary elections

horvát miniszterelnök Andrej Plenkovic
A horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic is leadta voksát / Fotó: Anadolu via AFP

Az exit poll-adatokat a Nova TV kereskedelmi csatorna este hét óra után mutatta be. A választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint a HDZ koalíciós partnereivel 58, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) által alapított Igazság Folyói nevű koalíció pedig 44 mandátumot szerzett meg a 151 fős parlamentben.

A harmadik helyen a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali konzervatív Haza Mozgalom párt áll 13 mandátummal. Továbbá 11 mandátuma van a fővárost vezető Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) baloldali-zöld szövetségnek, 9 parlamenti helye a jobboldali szuverenista Híd (Most) pártnak, 2-2 mandátuma az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális pártnak, illetve a Független Északi Platformnak, valamint 1 mandátuma van a Fokus/Köztársaság pártnak.

A választásokat megelőző felmérések is hasonló eredményeket jeleztek előre, a legtöbb közvélemény-kutatás a HDZ-t hozta ki győztesnek. Branko Bacic, a HDZ alelnöke kijelentette: a magas részvételi arány még nagyobb legitimitást ad a nyertesnek.

A szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés megerősítette az elvárásainkat – mondta, hozzátéve, hogy négy évvel ezelőtt az akkori exit poll szerint 57 mandátumot kaptak, végül a HDZ 63 képviselőt tudott delegálni a parlementbe. Az első reakcióm az eredményekre, hogy több mint elégedett vagyok – hangsúlyozta.

Biljana Borzan, az SDP európai parmenti képviselője szerint egyik nagy párt sem tudott egyértelmű többséget szerezni.

Elégedett vagyok azzal, hogy a HDZ lényegesen kevesebbet mandátumot szerzett, mint a legutóbbi választásokon, az SDP pedig többet 

– mondta, megjegyezve, hogy egyelőre hálátlan feladat volna bármit is előre jelezni a kormányalakítással kapcsolatban.

Ehhez hosszú beszélgetésekre lesz szükség. Ha egyik pártnak sem sikerül megállapodnia egy kormányozni képes koalícióról, akkor tudjuk, hogy mi fog következni – hangsúlyozta Borzan, utalva arra, hogy ebben az esetben új választásokat kell kiírni.

Steven Bartulica a Haza Mozgalomtól azt mondta: hasonló eredményre számítottak, mint amelyet sikerült elérniük, és optimistán tekint előre a választások éjszakáján. A magas részvételi arányból azt a következtetést vonták le, hogy az állampolgárokat érdekli, merre tart az ország. Mindent megtettünk. A kampány rövid volt, de egyértelműen mi vagyunk a harmadik legnagyobb politikai erő Horvátországban – mondta.

A zágrábi parlamentben 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tartanak fenn.

A szerdai szavazáson valamivel több mint 3,7 millió horvát állampolgár adhatta le a voksát, a részvételi arány pedig rekordmagas volt. Délután fél öt óráig a szavazásra jogosultak 50,60 százaléka szavazott. 2020-ban ugyanebben az időpontban az arány 34,04 százalék volt.