Az olyan felnőtt tartalmakat szolgáltató vállalkozásoknak, mint a Pornhub, a Stripchat vagy az XVideos jelentéseket kell készíteniük és kezelnük kell a szolgáltatásaikhoz kapcsolódó rendszerszintű kockázatokat, ha be akarják tartani az online tartalmakra vonatkozó uniós szabályoknak – közölte pénteken az Európai Bizottság.

pornóoldal Photo IllustrationThe Pornhub logo is being displayed on a smartphone with the European Commission Digital Service Act (DSA) in the background, in this photo illustration, in Brussels, Belgium, on December 26, 2023. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A pornóoldalakat is eléri a DSA szigora / Fotó:  AFP

Tavaly decemberben mind a három pornóoldalt nagyon nagy online szolgáltatóvá nyilvánították a Digitális Szolgáltatások Törvénye (DSA) szerint, ami azt jelenti, hogy többet kell tenni az illegális és káros tartalmak eltávolítása érdekében – írja a Reuters

A pornóoldalak egyébként pert indítottak az unió ellen a rájuk vonatkozó minősítés miatt.

A Pornhubnak és a Stripchatnek április 21-től, az XVideosnak április 23-tól kell megfelelnie a DSA-szabályoknak. Ennek része a kockázati jelentések benyújtása a bizottságnak és a szolgáltatások nyújtása során fellépő rendszerkockázatok kezelése.

A vállalatoknak továbbá meg kell felelniük átláthatósági szabályoknak is, többek között a felületeiken megjelenő reklámok kapcsán is, és elérhetővé kell tenni adataikat a kutatók számára is. Szabálysértés esetén akár globális bevételük 6 százalékára rugó bírságra is számíthatnak.