Két év után kedvezően alakultak a számok: az mérséklődött, a munkavállalók pedig jelentős fizetésemelést zsebeltek be – derült ki a hivatalos adatokból. Szakértők a brit gazdaság további növekedésére számítanak.

 A gazdasági mutatók többsége szerint a brit gazdaság lassan, de biztosan kilábal a technikai recesszióból.
 A gazdasági mutatók többsége szerint a brit gazdaság lassan, de biztosan kilábal a technikai recesszióból
Fotó: Niklas Hallen / AFP

Erősödik a brit gazdaság

A háztartások egy főre jutó reáljövedelme 2023 utolsó negyedévében 0,4 százalékkal nőtt, a harmadik negyedéves 0,3 százalékos csökkenés után. A rendelkezésre álló jövedelmek összességében 0,7 százalékkal emelkedtek. Ekkora növekedésre 2021 harmadik negyedéve óta nem volt példa. A megtakarítási ráta – vagyis, hogy a jövedelmek mekkora részét teszik félre – pedig a negyedik negyedévben 10,2 százalék volt.

A brit gazdaság teljesítménye ugyanakkor gyenge volt, az Egyesült Királyság tavaly év végén enyhe recesszióba csúszott, mivel az év utolsó három hónapjában 0,3 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP).

Az Egyesült Királyság beletartozik a világ hét legfejlettebb országába. A csoporton belül a brit gazdaságot érte a legsúlyosabb inflációs sokk, ami miatt a Bank of England nagyot emelt a kamatokon és továbbra is 16 éves csúcson, 5,25 százalékon tartja azt. Jonathan Haskel, a BOE politikai döntéshozója csütörtökön azt mondta, hogy még messze van a kamatcsökkentés ideje.

 

Januárban ugyanakkor nőtt a gazdaság és a következő hónapokban várhatóan gyarapszik a háztartások vagyona is. A kiskereskedelmi forgalom és a lakáspiaci indexek a javulás jeleit mutatják, a pedig 0,2 százalékkal nőtt januárban.

„A háztartások rendelkezésre álló reáljövedelme idén tovább emelkedik az alacsonyabb inflációnak és a társadalombiztosítási csökkentésének köszönhetően” – mondta a Bloombergnek Ashley Webb, a Capital Economics brit közgazdásza, aki szerint

a gazdaság valószínűleg az első negyedévben kilépett a recesszióból, a fellendülés megkezdődött.

Az elemzők arra számítanak, hogy az infláció a jelenlegi 3,4 százalékról 2 százalék alá csökken hónapokon belül, míg a bérnövekedés több mint 6 százalékos lesz.