Európába utazik áprilisban Vang Ventao kínai kereskedelmi miniszter, hogy megvitassa az Európai Bizottság által indított, a kínai elektromos autók gyártóinak adott állami támogatásokról szóló vizsgálatot.

Fotó: AFP

A kínai tárcavezető Franciaországot látogatja majd meg a Reuters információi szerint, miután a bizottság vámok bevezetését fontolgatja az európai gyártók védelme érdekében. A vizsgálat novemberben zárulhat le, ám a vámokat hamarabb is bevezethetik.

Az EB szerint a Kínában gyártott elektromos autók piaci részesedése akár a 15 százalékot is elérheti az unióban 2025-re. 

Kína ugyanakkor vitatja, hogy elektromos autó ipara az állami támogatásoknak köszönheti virágzását és protekcionistának nevezte a bizottság vizsgálatát, melynek keretében többek között a piacvezető BYD, a Geely és a SAIC nevű gyártok kerültek a célkeresztbe.

Vang április 7-én érkezik Franciaországba, és az említett gyártók képviselői is elkísérik útján. A miniszter április 12-én pedig egy kínai–olasz üzleti fórumon vesz majd részt Veronában, ahol jelen lesz az olasz külügyminiszter Antonio Tajani is. Az európai–kínai tárgyalások pedig májusban Hszi Csin-ping kínai elnök francia útjával folytatódhatnak. Franciaország egyébként támogatta a bizottság vizsgálatát. Januárban erre válaszul Kína a brandy ügyében indított eljárást az unióval szemben, mely főként a franciák számára lehet kellemetlen.

Kína az elektromos autóknak köszönhetően lett jelentős exportőr a világpiacon, melyen tavaly az első helyet is megszerezte, miközben a kínai autóipar csupán kapacitásai alig több mint felét használja ki.