Közélet

Az oroszok heteken belül megkezdik az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint minden a terv szerint halad.

Július 7–8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.

LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megbeszélést folytat Putyin nyári rezidenciáján, a szocsi Bocsarov Rucsejben 2023. június 9-én. 
Fotó: Gavriil Grigorov / MTI

Minden a terv szerint halad a legérzékenyebb kérdésekben, amelyekben önnel megállapodtunk. Mint tudja, július 7–8-án befejezzük a megfelelő létesítmények előkészítését. És azonnal megkezdjük a vonatkozó fegyvertípusoknak az önök területén történő telepítésével kapcsolatos tevékenységet. Tehát minden a terv szerint halad, minden stabil

– mondta az orosz elnök.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Moszkva már átadta Minszknek az Iszkander rakétarendszert, amely nukleáris fegyver hordozására is alkalmas lehet, és segítséget nyújtott ahhoz, hogy fehérorosz repülőgépeket képessé tegyenek speciális lőszer használatára.

A Kommerszant című lap közölte, hogy az orosz fél pénteken hivatalosan értesítette az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló (CFE) szerződés részes államait, hogy Oroszország november 7-én lép ki véglegesen a megállapodásból. Az értesülést az orosz külügyminisztérium megerősítette. Putyin május 29-én látta el kézjegyével a CFE-szerződés ügyében rendelkező orosz törvényt.

Oroszországot nem foglalkoztatja, hogy a nyugati országoknak mi a véleményük az atomrakétákról és azok Fehéroroszországba helyezéséről. „Az USA-val szemben Oroszország a saját védelmi területén belül helyezi el a saját fegyvereit, ami ellen senkinek nem lehet kifogása" – nyilatkozta az orosz külügyminisztérium atomsorompó- és fegyverzet-ellenőrzési osztályának igazgatója, Vlagyimir Jermakov áprilisban.

 

taktikai atomfegyver Fehéroroszország Vlagyimir Putyin ukrajnai háború Aljakszandr Lukasenka
Kapcsolódó cikkek