Ukrajna feladta a magas labdát az orosz propagandistáknak, amikor nyíltan méltatta Gyenisz Kapusztyin (Nyikityin) oroszországi, Ukrajnában élő, az ukrán hadsereg egyik parancsnokaként működő, Európa-szerte a köreiben igen befolyásosnak számító neonáci érdemeit. Kapusztyin ki van tiltva a Schengen-övezet államaiból, Moszkvában távollétében életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. 

Military training of Ukrainian army continues in Donetsk Oblast
Fotó: Anadolu via AFP

Kijevben viszont nagy becsben tartják, emberei-katonái fizetést kapnak az ukrán államtól.

A Politico igyekszik tompítani a Kapusztyin körüli, a kijevi vezetésre nézve is negatív elemeket, mondván: egyfelől Ukrajna végveszélyben, így minden Putyin-ellenes erőre, a rosszakra, csúfakra is szükség van. Még az 1966-ban Enrico Morricone zenéjével kibocsátott, Clint Eastwood főszereplésével forgatott híres spagetti-westernre, „A Jó, a Rossz és a Csúf”-ra is hivatkoznak a cikkben

Másrészt nemcsak az ukrán, de az oroszországi hadseregben is harcolnak neonácik.

Például a rasszista-neonáci Ruszics-milicia vagy a fehér felsőbbrendűséget hirdető Orosz Birodalmi Mozgalom, amelyet Amerikában terrorista szervezetként bélyegeznek meg.

Kapusztyin, mint az ukrán hadseregbe betagozódott Oroszországi Önkéntes Hadtest (RDK) parancsnoka vezette-vezeti az Ukrajnából Oroszországba irányuló határ menti támadásokat. Nem tudni, hogy van-e katonai képzettsége. Korábban a wágneristák szerfelett furcsa „lázadása” után, Prigozsin halálát követően a Fehér Rex kódnevet használó neonáci vezető videófelhívásban fordult a Wagner-magánhadsereg zsoldosaihoz, hogy csatlakozzanak hozzájuk és együtt vegyék fel a harcot a putyinista rendszer megdöntésére. A hírek szerint felhívásának nem sok foganatja lett, Wagnerék új vezetéssel a saját útjukat járják Afrikában, másutt.

Kapusztyinnak nagy szerepe volt egy futballhuligán-neonáci-szkinhed-szélsőjobboldali-ultranacionalista oroszországi mag kialakításában.

Családja 2001-es, Oroszországból Németországba való kivándorlását követően (ekkor Kapusztyin 17 éves) felbukkant a német, a nyugat-európai neonáci körökben is és később egyik legbefolyásosabb képviselőjükké vált – de Gyenisz egészen 2017-ig vissza-visszajár Oroszországba. A családot a Der Spiegel szerint annak zsidó szálai miatt telepítették át Németországba. A kelet-németországi Ostritzben a Nibelungok Harca nevű, a keletnémet szélsőjobboldal által szervezett utcai harc, karate, MMA elemeket összefogó „versenyben” mutatta meg magát az addigra 1,88 méter magasra nőtt, 106 kilogrammos, kigyúrt-kiképzett utcai harcos, Gyenisz (Denis) Kapusztyin.

Military training of Ukrainian army continues in Donetsk Oblast
Fotó: Anadolu via AFP

Ukrajna lett a menedék

Szélsőséges nézetei miatt Európában keleten-nyugaton a rendőrség, az állambiztonsági szervek látóterében van. Egyetlen állam fogadta be: Zelenszkij Ukrajnája, ahol Kapusztyin rögtön társszervezőjévé vált a három, Oroszország-, és Putyin-ellenes emigráns szervezet legnagyobbjának, az RDK-nak, amelynek a vezetését is magának tartotta fenn. Ukrajnában is működtette a White Rex nevű, sportszereket, testépítő szereket, ruházatot forgalmazó cégét. A cég egyik slágere a „88”-as trikó (a német szélsőjobboldali körökben ez a szimbólum az abc 8. betűje után a Heil Hitler náci köszöntéshez kapcsolódik) és magának a cégnek a horogkeresztre emlékeztető logója is kapós. De Kapusztyin színes élettörténetébe a Spiegel szerint beletartozik kábítószer gyártói-terjesztői tevékenysége is, ipari méretekben amphetamint készített, árult, amiért 2018-ban a német rendőrség őrizetbe vette, majd váratlanul kiengedte – viszont bevonták a tartózkodási engedélyét.

A Der Spiegel szerint Ilja Ponomarjov (2016 óta Ukrajnában él), egykori moszkvai parlamenti képviselő, a Jukosz olajcég volt alelnöke, Kapusztyin „harcostársa” az Önkéntes Hadtestben koordinálhatta – legalábbis fórumot adhatott a felhívásoknak, amelyeket egy „Dagesztán Holnapja” nevű iszlamista, antiszemita videómegosztó csatornán tettek közzé. Ennek nyomán hatalmas, lincshangulatú tömeg gyűlt össze tavaly ősszel a mahacskalai (Dagesztán fővárosa) nemzetközi repülőtéren, hogy a Red Wings WZ 4728-as járatával Tel-Avivból oda érkezett, izraeli utasokat szállító repülőgépről azokat leszedje, és pogromot rendezzen. 

Több mint húsz ember megsérült, köztük rendfenntartók is.

 

Folt a családi fényképen

Figyelemre méltó életpálya, családi háttér van Kapusztyin mögött. Egy apró folt azonban nagyon nem illik bele a szélsőjobboldali, neonáci miliőbe. Ugyanis anyja, nagyapja nem kifejezetten árja származású. Cirkuszi előadás-rendezőként Jefim Aronovics Karpmanszkíj 20 évig vezette a Szocsi Cirkusz nevű intézményt Oroszországban .

Az ikonikus, kör alakú épületben 1971, a cirkusz nyitása óta felléptek a szovjet–orosz színházi-humorista élet legjobbjai, Jurij Nyikulintól Oleg Popovig. „A nagyapja, aki harcolt a Nagy Honvédő Háborúban, saját kezűleg lőtte volna le az unokáját, amiért az így elfajzott” – mondta az egyik helyi lapnak Kapusztyin anyjának egyik barátnője. Az anyja, aki Németországban él, évekkel ezelőtt megszakította kapcsolatát fiával.

Kapusztyin (aki Nyikityinnek is nevezi magát) ultraradikális nacionalista politikai nézeteit egészen a 2010-es évek második feléig tett gyakori oroszországi látogatásain kifejthette (Kapusztyin 2017 óta Ukrajnában él, 2019 óta ki van tiltva a Schengen-övezet államaiból, Oroszországban pedig börtön várja). Szerinte Putyin és rendszere „tönkre teszi” az igazi oroszokat, az orosz kultúrát. Németországi viszonylatban politikai helye a szélsőjobboldali AfD-től is szélsőjobbra, az Adolf Hitler-féle NSDAP-hoz hasonló, parlamenten kívüli, a német alkotmányt elutasító NDP minipártban van.