Bár márciusban a lengyel ipar és az építőipar is visszaesett, az ING jelentése szerint az erős fogyasztás lendületet adhat a gazdaságnak, és továbbra is 3 százalékos növekedést látnak 2024 végére.

Poznan,,Poland,-,Jan,24,,2022:,A,Shopping,Cart,With lengyel
Erős fogyasztás ad lendületet a lengyel gazdasági növekedésnek / Fotó: Shutterstock

Éves szinten a kiskereskedelmi forgalom 6,1 százalékkal nőtt márciusban – szemben a 6,7 százalékos elemzői előrejelzésekkel –, ami megegyezett az előző hónapban mért adatokkal.

A legnagyobb növekedést a gépjárműveknél és az élelmiszereknél tapasztalták, amelyek esetében 13,5 és 6,6 százalékkal ugrottak meg az eladások. A tartós fogyasztási cikkek és a ruházati cikkek esetében jelentősen lassult a visszaesés; a bútorok, valamint a háztartási és elektronikus cikkek eladásai azonban meredeken csökkentek.

Ezzel párhuzamosan azonban a vállalati szektor reálbérei esetében két számjegyű emelkedést mértek, amely a 90-es évek óta a legmagasabb szint volt, hozzájárulva a személyi jövedelmek erőteljes növekedéséhez.

Az ING szerint ezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fogyasztás lassan, de stabilan élénküljön. Havi szinten az eladások 14,2 százalékkal nőttek, ami a kedvezőbb naptár és a jövedelemnövekedés ellenére is hasonló ütemet jelent, mint 2023 márciusában, amikor 14 százalékot mértek.

A lengyel kiskereskedelmi forgalom alakulása 1 év
 

Az ipari termelési, valamint az építőipari adatok azonban csalódást okoztak, a vártnál gyengébb kiskereskedelmi teljesítménnyel kombinálva pedig arra késztették a bankot, hogy a 2024-es első negyedéves GDP-növekedési előrejelzését az eddigi 2,1 százalékról 1,5-re csökkentsék éves szinten.

A háztartások fogyasztásának folyamatos javulása miatt 2024-ben továbbra is 3 százalékos gazdasági növekedésre számítanak

– közölte az ING, amit az elemzők szerint a reáljövedelmek fellendülése és a fogyasztás élénkülése hajthat majd.

Az előrejelzés szerint a pozitívabb fogyasztási forgatókönyv kezd megvalósulni, mivel a lengyelek lassan eltávolodnak az elmúlt éveket uraló, megszorításokkal számoló gondolkodásmódtól.

A bank a globális iparban is fellendülésre számít – bár Németország még mindig lemaradásban van, az eurózóna kedden megjelent BMI-adatai viszonylag kedvező irányba mozdultak el. A stabil növekedéshez azonban a geopolitikai feszültségek enyhülésére és az ellátási láncok biztonságára lenne szükség.

Lengyelországban ötéves mélyponton az éves infláció

Márciusban ötéves mélypontra mérséklődött az éves Lengyelországban a lengyel statisztikai hivatal hétfőn ismertetett végleges adatai szerint.