Közélet

Irán továbbra is teljeskörűen támogatja a Hamászt

Irán kétségkívül továbbra is támogatja a palesztinokat és a gázai népet, és bűncselekménynek tartja Izrael tevékenységét az övezetben.

Irán teljes körű támogatásáról biztosította a palesztinokat Ali Hamenei ajatollah, az ország legfelsőbb politikai és vallási vezetője Iszmail Haníjével, a radikális iszlamista Hamász politikai bizottságának vezetőjével tartott megbeszélésén – közölte kedden az IRNA állami hírügynökség.

Iszmail Haníje, a Hamász politikai bizottságának vezetője és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter / Fotó: AFP

„Az Iráni Iszlám Köztársaság kétségek nélkül folytatni fogja a palesztinok, illetve az ellenállást tanúsító, elnyomott gázai nép ügyének támogatását” – jelentette ki Hamenei. Az iráni vezető úgy fogalmazott:

A Gázai övezet lakóinak sztoikus türelme az izraeli bűncselekmények tükrében az iszlám nagyságát mutatja.

Hozzátette, hogy az izraeli háború átváltoztatta a palesztin problémát a világ legfőbb problémájává. Haníje nagyra értékelte Irán támogatását, és arról biztosította Ali Hamenei ajatollahot, hogy, dacára a Gázai övezeti történéseknek, „az ellenállás erői kitartanak, és nem hagyják, hogy a cionista ellenség elérhesse célját”. Haníje a nap folyamán Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszterrel is találkozott Iránban, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn a Gázai övezetre vonatkozó tűzszüneti határozatot fogadott el.

Ezek után az izraeli küldöttség felállt a katari tárgyalóasztaltól, és elhagyta Dohát: Benjamín Netanjáhú miniszterelnök szerint a Hamászt már nem érdekli a tűzszüneti megállapodás, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is több káros határozatot hozott. Majed al-Ansari, a katari külügyminisztérium szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy még folynak a tárgyalások a gázai fegyverszünetről, viszont további részleteket nem közölt.

 

irán izraeli háború Izrael Hamász tűzszünet
Kapcsolódó cikkek