BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson a moziipar

A szuperhősök filmre álmodott kalandjai és a Walt Disney kasszasikerei 41,7 milliárd dolláros rekordbevételhez segítették tavaly a globális moziipart.

A szuperhősök filmre álmodott kalandjai és a Walt Disney kasszasikerei 41,7 milliárd dolláros rekordbevételhez segítették tavaly a globális moziipart. Ez 2,8 százalékos éves bővülést takar. A stabil piacvezető Egyesült Államokban a 2017-es 11,4 milliárd után tavaly 11,9 milliárd dollárért vettek jegyet az előadásokra, ebből 3 milliárdot a legnézettebb tíz filmből ötöt forgalmazó Disney produkcióira – írja a CNN.

Fotó: DIRK WAEM / AFP

A stúdió ezzel a helyi piac negyedét birtokolja, a másfélszeresére, 3 milliárd dollárra növelve bevételét. Vezető helyét a rivális Fox tavalyi felvásárlásával erősíteni fogja.

Amerikában a nézőszám 5 százalékkal nőtt. Az idei év is bővelkedik szuperprodukciókban, így a mozi reneszánsza tartósnak tűnik.

Sőt, Kínában már a forradalomnál tartanak. A helyi filmszínházak kasszáinál az előző évinél 9 százalékkal többet, 60,98 milliárd jüant hagytak tavaly a nézők, bár a növekedési ütem lankadt a 2017-ben mért 13,45 százalék után. A 8,87 milliárd dollárnak megfelelő jegyárbevétel 62 százalékát már a kínai filmek teszik ki az állami Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint. Egy évvel korábban részesedésük még 52 százalékos volt.

Az Egyesült Államok mögött Kína a világ második legnagyobb filmfogyasztója, a vetítőtermek számában viszont már az élre tört. A távol-keleti országban a hatalmas filmipari beruházáshullám következtében tavaly a 2017-eshez képest 9303-mal, 60 079-re nőtt a termek száma. Ezzel szemben az amerikai moziüzemeltetői szövetség adatai szerint az Egyesült Államokban csupán negyvenezer teremben vetítenek filmeket, és ezeknek a zöme is kínai kézben van.

A Dalian Wanda csoporthoz tartozik ugyanis az Egyesült Államokban 661 filmszínházat, benne 8200 vetítőtermet működtető, s ezzel piacvezető AMC Theatres, amelyet 2012-ben 2,6 milliárd dollárért szereztek meg a kínaiak. Később hozzávásárolták Európában az Odeont, a UCI-t és a Carmike-ot, ezzel létrehozva a világ legnagyobb mozis cégét. Az AMC egyébként tavaly finanszírozási problémákkal küzdött.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.