Magyar gazdaság

Drámai hangú levelet írtak a biztosítók: Veszélyben érzik magukat

Drámai hangú levélben kért segítséget a brit biztosítók szövetsége (ABI) Alistair Darling pénzügyminisztertől, az ágazat szabályozási reformját megvalósítani hivatott Solvency II. uniós direktíva miatt.

A tervek szerint 2012-ben életbe lépő "extrém" jogszabály ugyanis az ABI szerint a társaságokra, az ügyfeleikre, sőt a pénzügyi rendszer egészének a stabilitására komoly veszélyt jelent.

Az Európai Parlamentben áprilisban elfogadott direktíva egységes tőkemegfelelési követelményeket állít a biztosítók elé. Nagy-Britanniában és máshol is Európában attól tartanak azonban az ágazat cégei, hogy a jogszabályt a felügyeletek a gazdasági válság nyomán a biztosítóknak a bankokhoz hasonlóan kemény (ám esetükben szerintük szükségtelen) megregulázására igyekszenek majd felhasználni.

Stephen Haddrill, az ABI vezérigazgatja szerint Nagy-Britanniában a Solvency II. nyomán a biztosítóknak összességében 30-70 milliárd fonttal kellene növelniük kapitalizációjukat, ami a jelenlegi (50 milliárd font fölötti) szint megduplázását is jelentheti.

biztosító Európai Parlament ABI
Kapcsolódó cikkek