BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pünkösd: kétnapos boltbezárás jön, a MÁV sűrített balatoni járatokkal készül

A szokásos tumultusra lehet számítani szombaton az üzletekben, hiszen a boltok a következő két napban, vasárnap és hétfőn zárva tartanak az ünnep miatt. Üzemanyagot tankolni előre viszont most sem kell, a benzinkutak nyitva tartanak. Gyógyszert beszerezni csak az ügyeletes patikákban lehet. Praktikus ünnepi infók alább.

Aki teheti, annak érdemes még pénteken vagy szombaton mielőbb megejteni a nagybevásárlást, hacsak még meg nem tette. Az üzletek május 18-án szombaton a szokásos szombati nyitvatartás szerint lesznek nyitva, és legközelebb kedden reggel, hétköznapi nyitvatartási rendjük szerint várják a vásárlókat.

pünkösd
Sokan útra kelnek ma és holnap, kihasználni a háromnapos pünkösdi hétvégét / Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A köztes időben, azaz pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn a non-stop nyitva tartó éjjel-nappali üzletek, valamint azok menthetik meg a későn eszmélőket, ahol a tulajdonos áll be dolgozni a munkaszüneti, illetve ünnepnap idején.

Végső esetben az ünnep idején is üzemelő benzinkutak, és a benzinkutakon működő boltok jelenthetnek megoldást, és 

nem tartanak szünnapot a vendéglők, éttermek, kávézók és a szórakozóhelyek sem.

Akinek netán gyógyszerre lesz szüksége, csakis az ügyeletes gyógyszertárak listáját böngéssze, a többiek zárva tartanak.

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén, az ízelítő már megérkezett a pénteki esővel és zivatarokkal. Szombattól azonban már csak gomolyfelhős-napos idő várható, a hőmérséklet ekkor hajnalban 7–13, a délutáni órákban 23–28 fokig melegszik fel. 

Vasárnap még tovább kúszhat fel a hőmérő higanyszála, ekkor akár 29 fok is előfordulhat, de több helyen alakulhat ki zápor, zivatar a nyugati megyékben, helyenként megélénkülő délies széllel. A hőmérséklet csúcsértéke a hétvégén országosan 24 Celsius-fok körül várható a HungaroMet előrejelzése szerint. Pünkösdhétfőn visszatérhetnek a záporok, felhőszakadással kísért zivatar is előfordulhat, de kellemes, nyárias marad az idő, a maximum hőmérséklet 20–27 fok között várható.

A hosszú hétvége első napján, szombaton a szokásos szombati, vasárnap, azaz május 19-én viszont ünnepnapi, május 20-án pedig vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. 

Csínján bánnak az áremeléssel a hotelek, pünkösdre még vannak szabad helyek – most kezdődnek a last minute foglalások

Vegyesen alakul a szállodai foglaltság a pünkösdi hosszú hétvégére, van, ahol már telt házhoz közelítenek, de a legtöbb helyen még bőven vannak szabad szobák. A magyarokra jellemző last minute foglalások még jelentősen átírhatják a statisztikát. A hazai hotelek idén csínján bántak az áremeléssel, aminek mértéke jellemzően egy számjegyű volt.

A Velencei-tó és a Balaton térségébe közlekedő vonatok kapacitását megnöveli a MÁV a várhatóan nagyobb utasforgalom miatt.

A Volánbusz járatai

  • május 19-én, pünkösdvasárnap munkaszüneti nap szerinti menetrenddel közlekednek, 
  • május 20-án, pünkösdhétfőn pedig úgy, mint máskor vasárnap, 

vagyis a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti napra mérvadó menetrend lép érvénybe. A HÉV-járatok bizonyos vonalakon ritkábban járnak, egyébként pedig pünkösdkor a munkaszüneti menetrend szerint.

Ami nem változik az ünnep és munkaszüneti napok dacára sem, az a hulladékszállítás, ami a megszokott rend szerint zajlik Budapesten, ahol

az időben kikészített háztartási és szelektív hulladékot a szokásos napokon és időben szállítják el pünkösdkor is 

– közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.