Közélet

Macron: van rá esély, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába

Nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy a nyugati országok katonákat vezényeljenek Ukrajnába – erről a francia elnök, Emmanuel Macron beszélt. Szerinte ebben a kérdésben nincs egységes álláspont. Ráadásul Franciaország még olyan rakétákat is Kijev rendelkezésére bocsátana, amelyekkel mélyen be lehet lőni Oroszország területére.

„Nincs ugyan konszenzus csapatok Ukrajnába küldéséről, a lehetőséget mindazonáltal nem lehet kizárni” – jelentette ki hétfőn este a francia elnök.

MACRON, EmmanuelPárizs, 2024. február 27.
Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatót tart az Ukrajna megsegítésére összehívott támogatói konferencia végén a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2024. február 26-án.
MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo FuentesPárizs, 2024. február 27.Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatót tart az Ukrajna megsegítésére összehívott támogatói konferencia végén a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2024. február 26-án.MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes
Macron: van rá esély, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába.
Fotó: Gonzalo Fuentes / MTI / EPA

Nincs konszenzus ezen a ponton arról, hogy hivatalos formában szárazföldi csapatokat küldjünk

– mondta Emmanuel Macron egy a kijevi vezetés támogatására összehívott konferenciát követően, amelyen mintegy húsz ország képviselői vettek részt.

Semmit sem szabad kizárni. Mindent meg fogunk tenni, amit meg kell tennünk, hogy Oroszország ne győzzön

– hangsúlyozta. Mindemellett azt mondta, hogy Franciaország fenntartja a stratégiai bizonytalanságot a kérdésben. Macron azt nem említette, mely országok fontolgatják csapatok küldését.

Zelenszkij: milliók halhatnak meg amerikai támogatás nélkül

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Putyin sosem hagyja abba a harcot és nem áll le, amit Trump nem ért, mivel nem harcolt az orosz vezető ellen. Az ukrán államfő úgy véli, hogy amerikai támogatás nélkül a védekezés, a pozíciók tartása is nehézségekbe fog ütközni.

Mint mondta, a tanácskozáson egy olyan koalícióról döntöttek, amely olyan rakétákkal látná el Ukrajnát, amelyekkel mélyen az orosz vonalak mögött tudnának csapásokat mérni. Rövid távon pedig saját készletekből küldenének további lőszereket a kijevi vezetésnek. Francia Mirage harci repülők küldéséről nem született döntés, de még megvizsgálják, milyen francia harceszközök válhatnak Ukrajna javára – tette hozzá.

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök arról beszélt, hogy Hollandia százmillió euróval kész hozzájárulni egy cseh kezdeményezéshez, amelynek keretében tüzérségi lőszereket vásárolnának Ukrajnának a világ különböző országaitól.

Remélem, más országok is csatlakozni fognak

húzta alá Rutte, akire sokan a NATO-főtitkári tisztség várományosaként tekintenek. Hozzátette, hogy a lőszereket biztosító országok kérésére nem fogja megnevezni, mely országokról van szó.

Petr Fiala cseh miniszterelnök szintén a konferenciát követően arról beszélt, hogy mintegy tizenöt ország érdeklődött a kezdeményezés iránt. António Costa portugál miniszterelnök közölte, hogy a párizsi tanácskozás résztvevői felkérték védelmi minisztereiket, hogy az elkövetkező tíz napban terjesszenek elő javaslatokat, miként lehetne több lőszert szállítani Ukrajnának.

 

ukrajna Macron háború
Kapcsolódó cikkek