Közélet

Észak-Korea nem áll le a ballisztikus rakéták tesztelésével

Idén már ötödik alkalommal végeztek rakétateszteket. Észak-Korea ezzel egy időben tagadta, hogy fegyverekkel látná el Oroszországot: állításuk szerint nem áll szándékukban hadi technológiájukat más országgal megosztani.

Észak-Korea feltehetően ballisztikus rakétát lőtt ki a keleti partjainál lévő vizek felé, néhány órával azután, hogy Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong tagadta és kitalációnak nevezte, hogy Észak-Korea fegyvereket exportál Oroszországba. Dél-koreai vezérkari főnökök megerősítették a rakéta kilövését, de további részleteket nem közöltek.

Fotó: AFP

„Az ellenséges erők félrevezetik a közvéleményt azzal a hamis pletykával, hogy a KNDK által gyártott fegyverrendszereket Oroszországba exportálják – idézte az állami média Kim Jodzsongot, és azzal folytatta: 

Nem áll szándékunkban katonai technikai képességeinket egyetlen országba sem exportálni vagy a nyilvánosság előtt megnyitni.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és több ország is azzal vádolta Észak-Koreát, hogy hatalmas mennyiségű tüzérségi lövedéket küldött Oroszországnak, valamint új, rövid hatótávolságú, nukleáris fegyverekkel felszerelt ballisztikus rakétákat. Phenjan és Moszkva egyaránt tagadta a vádakat – írja a Bloomberg.

Idén ez az ötödik alkalom, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétát tesztel. Április 22-én az észak-koreai vezető négy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta egyidejű kilövését felügyelte. Észak-Korea azt állította, hogy egy új, nukleáris fegyvereket irányító rendszert tesztelt egy nukleáris ellencsapás-szimuláció során. Azt állítják, hogy a teszten több rakétát is kilőttek, melyek „szimulált nukleáris robbanófejeket” szállítottak. 

 

észak-korea oroszország Dél-Korea ballisztikus rakéta Kim Dzsongun
Kapcsolódó cikkek