Közélet

Az Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtotta Oroszországot és Észak-Koreát

Az orosz katonaság már lőtt ki Észak-Koreából származó rakétát ukrán célpontokra. Az Egyesült Államok szerint Oroszország egyre jobban rászorul Észak-Korea hadi támogatására.

Az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedéssel sújtott több orosz illetőségű vállalkozást és magánszemélyt csütörtökön az orosz és észak-koreai fegyverkereskedelem elősegítése miatt. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint a szankciók olyan oroszországi székhelyű szereplőket érintenek, akik részt vettek katonai felszerelések és alkatrészek szállításában a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és Oroszország között, ezzel megsértve az ENSZ Észak-Koreára vonatkozó fegyverembargóját.

Russian President Putin Meets with North Korean Leader Kim Jong-un, Putyin, Kim Dzsongun, Oroszország, Észak-Korea, Egyesült Államok
Az Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtotta Oroszországot és Észak-Koreát / Fotó: Zuma Press

Az amerikai álláspont szerint Oroszország egyre nagyobb mértékben rászorul az Észak-Koreából származó hadianyagra az ukrajnai háborújához, 

az orosz katonaság pedig már több tucat észak-koreai ballisztikus rakétát lőtt ki ukrajnai célpontokra.

A csütörtökön hozott újabb büntetőintézkedések építenek az orosz és észak-koreai katonai kapcsolatok erősítése nyomán hozott korábbi amerikai szankciókra, amelyek megnehezítik a büntetés alá vont vállalkozások és magánszemélyek üzleti tevékenységét.

A legújabb, immár 14. szankciós csomagjával az megtiltaná, hogy pártok, háttérszervezetek, politikai agytrösztök és más csoportok orosz eredetű pénzt fogadjanak el. Az Európai Bizottság javaslata szerint a tagállamoknak az ehhez szükséges lépésekről is meg kellene állapodniuk. A szankciós csomag nem csupán az európai politikai szervezeteket vágná el az orosz finanszírozástól, de megtiltaná az orosz hélium importját, és szigorítaná a mangánércek és más ritkaföldfémek exportkorlátozásait is.

 

orosz-ukrán háború katonai felszerelés észak-korea Egyesült Államok szankciók Oroszország ellen
Kapcsolódó cikkek