Nemzetközi gazdaság

Egyre több állam hívja vissza nagykövetét Izraelből

Sorra hívják vissza az Izraelbe küldött nagyköveteiket az államok. Előbb Bolívia, Chile és Kolumbia, majd Jordánia is bejelentette, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait a zsidó állammal, amiért katonai offenzívát indított Gázában, és humanitárius katasztrófába sodorta a palesztinokat.

Jordánia visszahívja nagykövetét Izraelből, és egyúttal felszólította az izraeli külügyminisztériumot, hogy ne küldjék vissza a zsidó állam ammáni nagykövetét, aki már korábban elhagyta az arab királyságot – jelentette be szerdán Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter.

Gáza, 2023. október 27.
Izraeli légitámadásban lerombolt házak romjai Gázában 2023. október 27-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 7000 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
MTI/AP/Abed HaledGáza, 2023. október 27.Izraeli légitámadásban lerombolt házak romjai Gázában 2023. október 27-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 7000 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.MTI/AP/Abed Haled
Bolívia, Chile, Kolumbia és Jordánia is megszakítja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, amiért az offenzívát indított Gázában.
Fotó: Abed Haled

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a lépéssel Jordánia alá akarja támasztani az álláspontját a Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktusban. Szafadi kiemelte, hogy a királyság elítéli az ártatlan emberek életét követelő, „tomboló izraeli háborút”, amely „példátlan humanitárius katasztrófát idézett elő”. Hozzátette, hogy 

a háború nemcsak az egész régió biztonságát, de a nemzetközi békét is veszélyezteti.

A miniszter a jordániai nagykövet visszatérését a gázai övezeti háború fejleményeitől tette függővé. Izraelnek haladéktalanul véget kell vetnie a kiváltott humanitárius katasztrófának, valamint minden olyan intézkedésnek, „amely megfosztja a palesztinokat élelemhez, ivóvízhez, illetve gyógyszerekhez való joguktól”.

Jordánia 1994-ben békeszerződést írt alá Izraellel, és ezzel a második arab ország volt, amely diplomáciai kapcsolatot létesített a zsidó állammal.

A közel-keleti állam nincs egyedül a lépéssel. Kedden Bolívia, Chile és Kolumbia hívta vissza nagykövetét tiltakozásul Izrael Gázai övezetben zajló katonai offenzívája ellen. Santiago a humanitárius jog megsértését, Bogota pedig „a mészárlást” ítélte el.

A chilei külügyminisztérium sajtóközleményében azzal indokolta képviselője, Jorge Carvajal hazahívását, hogy „Izrael elfogadhatatlanul megsértette a humanitárius jogot a Gázai övezetben”. Chilében él a legnagyobb palesztin diaszpóra az arab világon kívül.

Gustavo Petro kolumbiai elnök azért hívja vissza az ország izraeli nagykövetét, Margarita Manjarrezt, mert:

ha Izrael nem hagyja abba a palesztin nép elleni mészárlást, nem maradhatunk Izraelben.

Bogotá és Izrael között jelenleg rossz a viszony: egyrészt, mert Petro bírálta az izraeli offenzívát a közösségi oldalakon, másrészt Izrael kolumbiai nagykövete, Gali Dagan antiszemita megjegyzésekkel vádolta meg az államfőt – jelentette az MTI.

 

 

Kolumbia Jordánia Izrael Chile nagykövet
Kapcsolódó cikkek