BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menopauza: ígéretes fázisban a Bayer hőhullámokat csökkentő új gyógyszere

Világszerte egyre nagyobb figyelem jut a menopauza problémájára, a gyógyszeripari fejlesztések számos irányba folynak. A legfrissebb hírt a német Bayer AG jelentette be, hamarosan engedélyezhetik a menopauza legkellemetlenebb tünetének, a hőhullámoknak a csökkentését célzó gyógyszerüket.

A német gyógyszeripari vállalat közölte, ígéretes fázisba ért a menopauza klasszikus tünetének számító hőhullámokat csökkentő Elinzanetant nevű gyógyszerrel végzett klinikai kísérlet – írja a Bloomberg. Arról számoltak be, hogy 800 posztmenopauzában – a változó kor harmadik, egyben utolsó szakasza – lévő nő bevonásával végzett vizsgálatban minden kutatási célt teljesítettek.  

Relaxed,Athletic,Mature,Woman,Sitting,On,Fitness,Mat,Outdoors.,Senior
Menopauza: a hőhullámok csökkentésére fejleszt gyógyszer a Bayer AG / Fotó: Shutterstock

 

Sok nőnek segíthet menopauza idején

Megerősítették, hogy a naponta egyszer, szájon át alkalmazott terápia 12 hét alatt felülmúlta a placebót. A vállalat azt is bejelentette, hogy a klinikai vizsgálat során kiderült, a gyógyszer kedvező hatással van az alvászavarokra, és javítja a menopauza időszakának életminőségét, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen a súlyos tünetektől szenvedő nőknek visszavonulniuk a munkaerőpiacról.

A bejelentést követően a Bayer részvényei több mint 1 százalékkal emelkedtek a korai kereskedésben. A vállalat részvényei az elmúlt évben több mint 40 százalékot vesztettek peres ügyek miatt. 

Az agyban hat

Az új gyógyszerrel a hormonok alternatíváját fejleszti ki a vállalat a menopauza tüneteitől szenvedő nők milliárdjai számára. Az Elinzanetant az agy két különböző pontján fejti ki hatását, és az ösztrogénszint csökkenésével hiperaktívvá váló neuronok egy csoportját próbálja szabályozni – közölte a Bayer.

Tavaly az amerikai gyógyszerhatóság jóváhagyta az Astellas Pharma Inc. hasonló terápiáját, a Veozah-t, amely az agyban lévő úgynevezett neurokinin-3 receptorhoz kötődik, blokkolja annak tevékenységét. A Bayer gyógyszere ezt a receptort, valamint egy másik, neurokinin-1 nevű receptort céloz meg.

 


 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.