BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Stock,Exchange.,Multiple,Exposure,With,European,Flag,,Data,,Graph,And

Már stagnál az infláció az unióban, de a nyaralás megdrágult

A végleges adatok szerint nem gyorsult és nem is lassult az infláció az Európai Unióban, viszont a szolgáltatások ára emelkedett. A fogyasztók a helyzet ellenére sem mondanak le a nyaralásról.

Az euróövezet éves inflációs rátája áprilisában 2,4 százalékot ért el, ami megegyezik a márciusi adattal. Az Eurostat az Európai Unióban éves szinten 2,6 százalékos pénzromlást regisztrált, ami szintén nem változott a márciusi számhoz képest. A legalacsonyabb éves rátát Litvániában (0,4 százalék), Dániában (0,5 százalék) és Finnországban (0,6 százalék) mérték.

Stock,Exchange.,Multiple,Exposure,With,European,Flag,,Data,,Graph,And
Fotó: Shutterstock

A végleges adatok szerint a legmagasabb inflációt Romániában (6,2 százalék), Belgiumban (4,9 százalék) és Horvátországban (4,7 százalék) regisztrálták. Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban 2,4 százalékot ért el a drágulás, míg a másik fontos tagállamban, Franciaországban szintén 2,4 százalékot mértek. Az előző hónapban a legnagyobb mértékben a szolgáltatások drágulása járult hozzá az inflációhoz.

A KSH Magyarországon áprilisban az előző havinál magasabb mértékű áremelkedést regisztrált éves összevetésben (3,7 százalék), bár az Eurostat kedvezőbb (3,6 százalék) adatot közölt hazánkról. Régiós összevetésben csak Romániában és Horvátországban volt magasabb a pénzromlás mértéke. A Világgazdaság elemzői konszenzusa is hasonló áremelkedést jelzett, amely leginkább két tényezőre vezethető vissza.

 

Áprilisban ugyanis jelentősen nőttek az üzemanyagárak: a KSH adatai szerint egy hónap alatt 3,5 százalékkal az előző hónaphoz képest. Az inflációt a szolgáltatások áremelkedése is magyarázza, például a lakbér 14 százalékkal, míg a sport- és múzeumi belépők 8,2 lettek drágábbak, de az üdülési szolgáltatások is 5,4 százalékkal kerültek többe. Az utóbbi más országokban is problémát okoz.

Vakáció, te drága!

Ausztriában például a drágulás lassulása azzal magyarázható, hogy csökkent a gáz ára, azonban a vendéglátóipari áremelkedés még mindig meghaladja az átlagot. Ugyanakkor a magas infláció ellenére sem csökkent a nyári utazások iránti kereslet, mivel a fogyasztók a szigorú járványvédelmi intézkedések miatt elmaradt utakat pótolják. 

Egy felmérés szerint az osztrákok 44 százaléka inkább nyaralásra költene, mint bevásárlásra. 

Ennek érdekében 29 százalék még spórolna is a költekezésén, csakhogy kigazdálkodja a nyári utazások és szállások költségét. A trendet tükrözi a Bank Austria aktuális iparági felmérése is: tavaly a turizmusból származó bevétel 30,8 milliárd eurót ért el, ami 12,5 százalékkal magasabb a 2019-es számoknál.

A drágulás Magyarországon sem kerülhető el. A Világgazdaságnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a héten azt nyilatkozta, hogy idén 8-10 százalékos lehet az áremelkedés mértéke. Kovács szerint ennél nagyobbat nem fogad el már a piac, aki ennél többet emel, az biztosan nem jár jól. Tavaly például a drágulás a 20-30 százalékot is elérte.

Oroszországi fagykár robbanthatja be ismét az élelmiszer-inflációt

A szokatlan májusi fagyok jelentősen károsították az oroszországi búzatermést Oroszország déli részén, így a vártnál kisebb lehet a betakarított termés a 2023–24-es, júliustól júniusig tartó piaci évben. Ez ugyan nem veszélyezteti az ország vezető helyét a búzaexportőrök körében, de az árak felfelé indultak el a világpiacon.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.