A francia borok nemzetközi hírneve mögött évszázadok hagyományai állnak, ám a klímaváltozás sok szempontból változásokat kényszerít ki a kialakult gyakorlatokon. Az ország szőlészeti és borászati szabályai is rendkívül szigorúak, hogy megőrizhető legyen a borok minősége.
A borászok a világszerte egyik legnagyobb melegedésen keresztül menő Bordeaux-i régióban, ahol a világ talán legismertebb borai készülnek, ezért kénytelenek az erdőtüzek, az aszály és a túlzott hőség ellen is védekezni. Az idei évben a szabályok engedélyezték a szőlők öntözését is a térségben, noha ez általában tilos szokott lenni.
Sokan próbálkoznak fák ültetésével is, amely javítja a talaj vízmegtartó képességét és az eróziót is gátolja.
A Bordeaux-i és más francia borokat szabályozó szervezet a közelmúltban hat új szőlőfajtát engedélyezett a területen, ebből négy vörös – Arinarnoa, Castets, Marselan, és Touriga Nacional – és kettő fehér – Alvarinho és Liliorila. Mindegyik fajtát hőség és aszálytűrő képessége miatt választották, miután a Földközi-tenger medencéje a globális, 1,1 fokos átlagnál nagyobb mértékben, másfél fokkal melegedett az ipari forradalom előtti szinthez képest – írja a The Wall Street Journal.
A borszőlő pedig kifejezetten érzékeny az időjárás alakulására, hiszen a napfény hatására érik meg a szőlő és nő annak a cukortartalma is. Azonban a túl sok napsütés megégetheti a szemeket és a túl sok cukrot tartalmazó szőlőkből túlságosan sok alkoholt tartalmazó borok születnek, felborítva annak egyensúlyát.
A borkedvelők szerint
a legjobb italok a borszőlők északi termőterületének határán születnek,
így egyre több francia borász gondolkodik abban, hogy északabbra, a korábban borkészítéshez túl hűvös Normandia és Bretagne területén szerezzen földeket. Azonban a borok címkézése szempontjából problémás lehet, hogy ezeket már nem lehet a jól bejáratott bordói néven eladni.
Az idei, szokatlanul meleg időjárás hatására a szüret ideje is korábban kezdődik, így számos területen az már be is fejeződött. Languedoc-Roussillonban már július végén megkezdődött a betakarítás, míg Korzikán augusztus elején kezdték meg, hetekkel korábban a megszokottnál.
A birtokosok igyekeznek a szőlőcserjék közé fákat ültetni, de a szőlők között birkákat is legeltetnek, hogy így trágyázzák a növényeket. Mások a tőkék sűrűségét igyekeznek megváltoztatni, de jó ötlet lehet a fajták számának növelése is, hiszen így mindig lehet olyan típus, aminek kedvez az időjárás.
Az ország északi, Champagne régiójában ugyanakkor a szőlőtermelők remek évről számoltak be, mondván, ők is érzik a klímaváltozás hatását, ám ez számukra még nem negatív jelenség.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.