BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon sok munkavállaló tervez váltást, ha nem kap fizetésemelést

Világszerte félnek a munkavállalók a megélhetési költségek növekedésétől, ez pedig a munkaerőpiacon is kezdi éreztetni a hatását. A PwC felmérésében részt vevők negyede mondta azt, hogy az idei évben munkahelyet akar váltani. A motivációt egyértelműen a magasabb fizetés jelenti.

A megélhetési költségek növekedése miatt világszerte minden negyedik munkavállaló, a megkérdezettek 26 százaléka mondta, hogy a következő 12 hónapban valószínűleg munkahelyet fog váltani, Magyarországon ez az arány 18 százalék – közölte a PwC a globális munkaerőpiaci kutatása alapján szerdán az MTI-vel. Az idén áprilisban készített felmérésbe 46 ország és földrajzi terület csaknem 54 ezer munkavállalóját, köztük 500 magyarországi válaszadót vontak be.

Young,Female,Job,Applicant,Sit,On,Chair,In,Corridor,Hide
Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint a legnagyobb valószínűséggel munkahelyet váltó munkavállalók közé tartoznak azok, akik túlhajszoltnak érzik magukat, akiknek nehézséget okoz a havi számlák kifizetése, illetve a Z generáció tagjai.

Megállapították, hogy 

Magyarországon a munkahelyi elégedettségi mutató jóval alacsonyabb (33 százalék), mint globális szinten (71 százalék).  A fizetéssel való elégedettség pedig 19 százalékponttal marad el a világszinten mért 64 százalékos értéktől.

A kutatás szerint világszerte a munkavállalók egyre inkább pénzszűkében érzik magukat, mivel a gazdaság lassulása és az inflációs kihívások továbbra is hatással vannak a pénztárcájukra. A globális munkaerőt tekintve a tavalyi 47 százalékról idén 38 százalékra esett azok aránya, akiknek a hónap végén marad pénzük. A magyar válaszadók többségének anyagi helyzetére jellemző, hogy a számláit rendezni tudja, de alig vagy egyáltalán nem marad pénze megtakarításra, nyaralásra és egyéb kiadásokra: a válaszadók 59 százaléka nyilatkozott így, a globálisan mért 42 százalékkal szemben.

Elbocsátáskor és munkahelyváltás esetén is érdemes pár dolgot jól tudni

Filmekből, illetve saját tapasztalatból is ismerős jelenet lehet, amikor egy dolgozó elbocsátás után az asztalához visszatérve már a gépébe sem tud belépni. Ez valóban kegyetlen bánásmódnak tekinthető, vagy jogos aggodalom támasztja alá a munkáltató részéről?

Rámutattak, hogy a gazdasági nehézségek a bérigényeket is növelik: 

35-ről 42 százalékra ugrott a béremelés kérését tervező munkavállalók aránya éves szinten. Magyarországon a válaszadók 52 százaléka jelezte ugyanezt.

A felmérésből az is kiderült, hogy az anyagi gondokkal küzdő munkavállalók kevésbé képesek megfelelni a jövő kihívásainak, beleértve az új készségek elsajátítását és a mesterséges intelligencia terjedéséhez való alkalmazkodást.

A közlemény idézte Reguly Mártát, a PwC Magyarország HR-tanácsadási csapatának vezetőjét, aki elmondta: a technológiai újítások és az automatizációs nyomás arra sarkallja a munkáltatókat, hogy az adminisztratív jellegű munkakörökben dolgozókat a magasabb hozzáadott értékű pozíciókba képezzék át. Ez nemcsak versenyképességi érdek, hanem szociális felelősségvállalás is: az adminisztratív munkaköröket betöltők lehetőségei egyre szűkülnek, így hosszú távon nagyobb eséllyel veszíthetik el a munkájukat.

Közölték,

a munkavállalók 52 százaléka világszerte arra számít, hogy a következő öt évben a mesterséges intelligencia pozitív hatással lesz a karrierjére, és csaknem 31 százalékuk szerint növelni fogja a munkahelyi produktivitásukat, hatékonyságukat.

Reguly Márta szerint a nem informatikai hátterű dolgozók digitális továbbképzése lesz a következő évek nagy feladata.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.