BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyógyszertár nem közönséges bolt

Nem ütközik az EU versenyszabályaiba az, ha egy tagállamban a gyógyszertárak tulajdonjogát és azok üzemeltetésének jogát kizárólag gyógyszerészek számára tartják fenn – határozott tegnap közzétett ítéletében az Európai Bíróság. A döntés egy olasz és egy német perrel kapcsolatban született, de a hasonló szabályozás miatt Magyarország számára is érdekes.

A bíróság ítéleteiben kimondta, hogy a gyógyszerészi képesítést nem szerzettek kizárása a patikák üzemeltetésének és a gyógyszertárat üzemeltető társaságokban való részesedésszerzésnek a lehetőségéből valóban a letelepedés szabadságának és a tőke szabad mozgásának korlátozását képezi. E korlátozás azonban igazolható a lakosság megbízható és színvonalas gyógyszerellátásának céljával.

A tagállamok meghozhatják azokat az intézkedéseket, amelyek, amennyire csak lehetséges, csökkentik a közegészség kockázatait, ideértve közelebbről a lakosság megbízható és minőségi gyógyszerellátását – érvelt a bíróság. A luxemburgi taláros testület ebben az összefüggésben hangsúlyozta az orvosságok igen sajátos jellegét, hiszen azokat gyógyhatásuk élesen elkülöníthetővé teszik a többi terméktől.

Magyarországon a 2400 patika közül több százra tehető azoknak a száma, amelyek az elmúlt években nem gyógyszerészi tulajdonba kerültek. A Magyar Gyógyszerész Kamara több alkalommal szót emelt az ezt megengedő, 2006-ban hozott törvény módosításáért – mondta a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a kamara alelnöke. A gyógyszerészek szerinte tisztában voltak azzal, hogy az uniós szabállyal nem volt ellentétes a hazai patikahálózat korábbi működése. Minden ezzel ellentétes politikai törekvés – amely ráadásul az uniós normákra hivatkozott – elsődlegesen a befektetői érdekeket szolgálta – tette hozzá.

Az alelnök azt reméli, hogy a kormány és a parlament mielőbb tárgyalóasztalhoz ül a patikusok képviselőivel, s megteszi a gyógyszerészek által elvárt jogszabály-módosításokat még akkor is, ha a bíróság nem ír elő kötelezettséget ez ügyben. VG

Szabad kéz

A döntésnek nincs közvetlen hatása a tagállamokra, a szabályozás mindenütt a közpolitikai prioritások és lobbiérdekek érvényesülése szerint alakulhat – véli Torjákné Amberger Teréz, a Gazdasági Versenyhivatal irodavezetője.

Az ítélet indoklásával kapcsolatban a szakember kiemelte: a tagállam anélkül is meghozhatja a szükséges védőintézkedéseket – azaz gyógyszerészi képesítéshez kötheti a patikatulajdonlást és -működtetést –, hogy a közegészséget érintő kockázatok ténylegessége bebizonyosodna.

Az ítélet indoklásával kapcsolatban a szakember kiemelte: a tagállam anélkül is meghozhatja a szükséges védőintézkedéseket – azaz gyógyszerészi képesítéshez kötheti a patikatulajdonlást és -működtetést –, hogy a közegészséget érintő kockázatok ténylegessége bebizonyosodna.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.