BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fantom, amit úgy hívnak: tranzakciós adó

A német pénzügyminisztérium egyik csúcshivatalnoka szerint a pénzügyi tranzakciós adót csak 2016-ban lehet bevezetni. Pedig Németország és Ausztria már betervezte az ebből származó bevételt a 2014-es költségvetésbe - írja a Die Presse.

A bécsi lapemlékeztet arra, hogy az adó hívei hangosan ujjongtak, amikor az Európai Unió tizenegy tagállama október elején megegyezett arról, hogy közösen pénzügyi tranzakciós adót vezetnek be. Közöttük volt Ausztria és Németország mellett Belgium, Görögország, Portugália és Szlovénia. Franciaország már bevezette a pénzügyi tranzakciós adó saját változatát. Észtország, Spanyolország, Olaszország és Szlovákia pedig szándéknyilatkozatot tett, Hollandia is csatlakozhat, amint nemrég ismertté vált.

Az indulási dátumot azonban későbbre tolta a német pénzügyminisztérium adóosztályának vezetője, Michael Sell. "2016 előtt nem állítanánk be pénzügyi tranzakciós adót a költségvetésbe" - idézte a Wirtschaftswoche a német pénzügyminisztérium hivatalnokát. Az érintett EU államok közötti tárgyalások ugyanis még másfél évig eltartanak. A megvalósítás pedig még egyszer ennyi időt venne igénybe - hangoztatta e jelentés szerint egy berlini rendezvényen.

Mindazonáltal a német pénzügyminisztériumban teljes erővel dolgoznak a pénzügyi tranzakciós adó bevezetésén - folytatja a Die Presse. Németország a rákövetkező évre már betervezte az adót. 2014-2016 között az ebből származó bevétel kétmilliárd euró lenne egy minisztériumi szóvivő szerint. És Ausztria is a 2014-es bevezetéssel számol, az összeget már betervezte a költségvetésbe. Semmi sem változott - hangoztatta Maria Fekter pénzügyminiszter szóvivője.

Más kérdés, hogy az adó jellegével kapcsolatban továbbra is sok a nyitott kérdés, például: milyen legyen az adó és hova kerülne az innen származó bevételek? A legnagyobb probléma viszont az, hogy a legjelentősebb pénzügyi központok, így Luxemburg, Írország és Ciprus nem vesznek részt a projektben. Ezek az országok ráadásul adóparadicsomoknak is tekinthetőek és a világ egyik pénzügyi központjának tekintett London sem érdeklődik különösebben a tervek iránt. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen módon bevezetett tranzakciós adót könnyen elkerülik a piaci szereplők azzal, hogy egyszerűen az adómentes államokba helyezik át a tranzakciókat, ezzel jelentősen csökken az adóbevétel és ráadásul Európa, mint pénzügyi központ szerepe is megkérdőjeleződik. Az Európai Bizottság korábbi számításai szerint egy 0,01-0,1 százalékos mértékű tranzakciós adó 81 milliárd eurót hozhatna, de csak akkor, ha azt mind a 27 uniós tagállam bevezetné.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.