BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adóemelésekből áll a harmadik megtakarítási csomag is

Csomag Újabb bevételnövelő intézkedésekkel igyekszik elérni a kitűzött 2,7 százalékos hiánycélt – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken késő délután bejelentett javaslataiból. A kabinet a múlt héten összesen 90 milliárd forint államháztartási egyenleget javító lépésről döntött, amiből 60 milliárd forint az egyenleg 0,2 százalékos javítását célozza, további 30 milliárd forintot a tartalékok emelésére fordít, amely összeg akkor kerülhet felhasználásra, ha az Európai Bizottság az újabb intézkedések miatt rontaná a magyar gazdaság jövő évi növekedési előrejelzését.

Ennek érdekében 2013-tól az energiaszolgáltatók jövedelemadóját 50 százalékra emelik, de a 19 százalékos általános társasági adókulcs és az 50 százalék közötti kulcs közötti adóból levonhatóvá teszik a társaságok által végrehajtott beruházásokat. A kedvezmény a 19 százalékot meghaladó adótömeg legfeljebb felét érheti el a tervek szerint. Ez a kormány szerint 40 milliárd forinttal javítja a jövő évi költségvetési pozíciót.

A közművezetékek adóját központi adóként határozzák meg, így a korábbi változattal szemben valamennyi nem-családi tulajdonú vezetékre az ország teljes területén érvényesítik az adónemet. Ez a kalkuláció szerint 30 milliárd forinttal javítja a költségvetés 2013. évi pozícióját.

Emelik a Szerencsejáték Zrt. osztalékelvonásának mértékét is, ami 10 milliárd forint értékben hoz többlet költségvetési bevételt – az NGM közleményében. Emelik az on-line szerencsejáték adóbevételét további 10 milliárd forint értékben – az, hogy ezt pontosan milyen lépéssel érik el, nem nyilatkozott a kabinet.

„A bejelentés nagyobb, mint amire szükség van a 2,7 százalékos jövő évi hiánycél eléréséhez, az intézkedések GDP 0,3 százalékpontjával csökkentik a hiányt” – reagált lapunknak Miró József. Az Erste Befektetési Zrt. stratégája szerint az energiaadó a Mol esetében ez 10,5 százalékpontos emelkedést jelent, ami néhány milliárd forintnyi veszteséget okozhat a vállaltnak. „A negatív hatása a Molra néhány száz forintos részvényenként” – hangsúlyozta.

Az OTP esetében is néhány száz forintos negatív hatása van a csomagnak, mivel a javaslatokból kitűnik, hogy örökre meghosszabbítanák a bankadót – tette hozzá Miró. Eredetileg azt volt az elképzelés, hogy lefeleződik 2014-től.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.