BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Balog: változhatnak a KIVA szabályai

ADÓPOLITIKA „Úgy látjuk, hogy a jelenlegi adótrendszer szerkezetében véglegesnek tekinthető” – mondta el Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára a KPMG éves adókonferenciáján szerdán. „Ha még csökkenthető az összadózás, továbbra is a munkát és jövedelmeket terhelő adókat szeretnénk csökkenteni, de azt majd a jövő mondja meg, hogy erre meglesz-e a lehetőség” – tette hozzá. Régiós szinten is megfigyelhető az a törekvés, hogy az adóterheket a kormányok igyekeznek a jövedelmet terhelő adók felől a fogyasztást terhelő adók felé tolni. Ezen túl Magyarországon kiemelten fontosnak tartotta a jogalkotó a munkajövedelmeket terhelő adók lényeges csökkentését és egységesítését és a kisvállalatok a teljes vállalati szektortól eltérő kezelését adózási szempontból.

Balog szerint még lehetnek kisebb módosítások az adószabályokban. A pénzforgalmi szemléletű kisvállalati adó (KIVA) esetében például lesznek kisebb változások, mert a visszajelzések alapján az átlépést gátolják a jelenleg érvényben lévő szabályok, amelyek csökkenthetik a motivációt az adónem váltásra. Balog kiemelte, hogy a KIVA-t elsősorban a kisvállalatok munkaerővel kapcsolatos túlzott adóterhelésének könnyítésére vezette be a minisztérium, ahol a növekedést sok esetben gátolta az adórendszer. Reményei szerint az új adónem lehetővé teheti ezen vállalkozások számára további munkaválllalók foglalkoztatását és új beruházások indítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.