BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenő áfa, növekvő szja

Az előző év márciusához képest alacsonyabb bevételek és magasabb kiadások jellemezték a központi költségvetést múlt hónapban: előbbiek 47 milliárddal maradtak el, főként amiatt, hogy az uniós előirányzatokon belül egyes operatív programok kevéssé teljesültek – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az államháztartás részletes adatait.

Csökkent az előző évihez képest a társasági adóbevétel és az eva-bevétel is, utóbbi majdnem harmadával esett vissza. Kevesebb játékadó és áfa folyt be az egy évvel azelőttinél, ami azért érdekes, mert maga az adóterhelés nőtt – a játékadó ötszörösére, az áfakulcs pedig 2 százalékponttal. Személyi jövedelemadóból viszont többet szedett be az állam, mint egy éve, majdnem negyedével. Ebben szerepet játszik a minimálbér emelése és az elvárt béremelés is. A kiadások 31,3 milliárd forinttal lettek nagyobbak, ennek oka főként a növekvő kamatkiadás volt.

A részletes adatok megegyeznek a korábban közöltekkel, mely szerint márciusban 230,9 milliárd forintos volt az államháztartás hiánya (ezen belül: a központi költségvetés 235,5 milliárdos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 3,6 milliárdos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 8,2 milliárd forintos szufficittel zárt), így az év első három három hónapja összesítve 517 milliárdos deficitet mutat, ez az idei terv 90 százaléka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.