BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csütörtöktől kevesebb kamat marad a betéten, kivenni is drágább lesz

Augusztus elsejétől 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a kamatjövedelmek után a 16 százalékos kamatadón felül.

Átmeneti szabályok alapján, ha a kamatperiódus augusztus 1. előtt kezdődik, de csak utána ér véget, akkor csak az elsejét követő időszakra jutó kamatot terheli az új ehoteher.

A 6 százalékos hozzájárulás csak a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerinti kamatjövedelmeket terheli. Az államkötvényekből származó kamatjövedelem mentesül az eho fizetésének kötelezettsége alól; a mentesítés nemcsak a magyar állam, hanem bármely EGT-állam által kibocsátott államkötvényre is vonatkozik. Az eho nem terjed ki az eddig kamatadó-mentességet élvező tartós befektetési számlára (TBSZ) és a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ).

Nem csak a kamatadó nő, de a pénzhez való hozzájutás is drágulhat. Augusztus elsején ugyanis az eddigi 6000 forintos felső korlát eltörlésével 6 ezrelékre nő a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke. A fizetési műveleteknél, átutalásoknál pedig 2-ről 3 ezrelékre emelkedik az illeték, a 6000 forintos korlát megtartásával.

A tranzakciós illeték esetén a készpénzfelvétel drágul a legnagyobb mértékben, mivel az illeték megduplázódik, így minden ezer forint felvétele után 6 forintot kell majd fizetni. Így például egy 100 000 forintos havi fizetés készpénzfelvételét évente összesen 7200 forint tranzakciós illeték terheli.

Ezzel párhuzamosan döntött a parlament a pénzforgalmi szolgáltatók idei pótlólagos befizetéséről, miután az első félévben a tranzakciós illetékből származó bevételek elmaradtak a várttól. Az egyszeri fizetési kötelezettség a január-áprilisi illetékkötelezettség 208 százaléka, azaz mintegy 75 milliárd forint a szektor egészére.

A bankok nem biztos, hogy már csütörtöktől emelik a díjaikat, több hitelintézetnél drágul viszont a bankolás az ősz folyamán. A hitelintézeteknek 60 nappal az új kondíciók életbe lépése előtt kell közzétenniük a hirdetményeket a honlapjukon. Az év elején bevezetett tranzakciós illetéket szinte minden bank áthárította nagyobb részben az ügyfeleire, azok a bankok, amelyek a legelső változatban szereplő 0,2 százalékos készpénzfelvételi, és 0,1 százalékos elektronikus tranzakciókra kivetett illetékkel jelentették meg az év elején érvényes kondíciós listáikat, nem sokkal később általában emelték a díjaikat az elfogadott, magasabb köztehernek megfelelő mértékben.  

MTI - VG Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.