BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hetente ötezer adóvégrehajtás itthon - Íme, a rekorderek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszeresen közzéteszi a folyó adóvégrehajtás alatt álló cégek névsorát. A legutóbbi, január 3-i kimutatás szerint jelenleg 114 032 cég ellen folytat végrehajtási eljárást az állami adóhatóság.

A statisztikai adatokat elemezve kiderül, hogy az elmúlt egy évben 12,5 százalékkal nőtt az eljárás alá vontak száma, akiktől összesen mintegy 705,2 milliárd forint adó-, járulék- vagy illetéktartozást próbálnak behajtani. A hatóság azzal számol, hogy a követelésből több mint 300 milliárd forint beérkezik a számlájára.

A listán szereplők száma annak ellenére sem csökken, hogy hetente átlagosan több mint ötezer cég ügyét lezárják, és törlik őket a kimutatásból, mert hasonló nagyságrendben újabbak kerülnek fel a helyükre. Az elmúlt esztendők tapasztalata szerint évente 8-10 százalékkal nő az adóvégrehajtás alá vont cégek száma; az adóhatóság informatikai fejlesztéseinek köszönhetően egyre több adóst viszonylag rövid időn belül „utolérnek”.

A feketelista.hu portál a NAV adatbázisa alapján összeállította azoknak a cégeknek a 100-as toplistáját, amelyek ellen a legtöbbször indított az adóhatóság végrehajtási eljárást. Van olyan cég, amely már huszonhatszor kapott ilyen határozatot, és az is jellemző, hogy még a századik helyen sorolt vállalkozás neve mellett is tizennégy adóvégrehajtás szerepel.

Kiderül: e cégek 95 százaléka kereskedelmi, szolgáltató vagy vendéglátó vállalkozás, és közülük nyolcvankét kft., tizennyolc pedig bt. formában működik. Egyetlen részvénytársaság sem található közöttük. Feltűnő, hogy a száz társaság közül csak tizennégy van Budapesten bejegyezve, miközben Pécsről huszonöt cég neve szerepel a listán. Az is figyelemre méltó, hogy az első húsz között egyetlen fővárosi céget sem találunk, miközben Pécsről hatot is.

A legtöbb adóvégrehajtást a KAPOS-PETROL 2005 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a BARBIX 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (mindkettő dombóvári), valamint a kaposvári Gerber Optika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ellen rendelték el. A toplista e „dobogós” helyezettjeit az elmúlt három esztendő alatt egyenként huszonhatszor keresték az adóhatóság végrehajtói.

Az adóhatóság adatai szerint a hazai vállalkozások adótartozása körülbelül 1900 milliárd forintra rúg. A működő cégek, egyéni vállakozók és magánszemélyek hátralékának összege meghaladja a 600 milliárd forintot, a többi tartozás a nem működő cégeket terheli. Ez utóbbiakat végrehajtási eljárás vagy felszámolási eljárás keretében próbálják behajtani, kétséges eredménnyel. Ha egy adóssal szembeni a végrehajtási eljárás sikertelen, vagy csak részben eredményes, és a további eljárástól eredmény nem várható, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezdeményezi a felszámolást, hacsak ezt időközben más hitelezők még nem tették meg – közölték a fekelelista.hu portállal az adóhatóságnál.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.