BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megmarad az eva, jövőre így három átalányadóból választhatunk majd

Megmarad az eva, így jövőre a kisvállalkozások három átalányadó közül választhatnak – mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Duna Televízióban. Azok a kisadózók – egyéni vállalkozók, betéti társaságok, közkereseti társaságok –, amelyeknek éves árbevétele nem haladja meg a 6 millió forintot, választhatják a „tételes adót”, amely a társasági adót, a személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót váltja ki, és amelynek összege főállású vállalkozók esetében havi 50 ezer forint, mellék­állású vállalkozók esetében pedig havi 25 ezer forint. A tételes adó mellett meg kell fizetni a jövedéki adót és az iparűzési adót, továbbá az áfakörbe tartozó vállalkozásoknak az áfát is. Balog Ádám ugyanakkor jelezte: 6 millió forintra emelik a határt, ameddig a vállalkozások kérhetik, hogy kimaradjanak az áfakörből.

A legfeljebb 25 főt foglalkoztató kisvállalatok 16 százalékos adót választhatnak, amely a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a szakképzési hozzájárulást és az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást váltja ki, alapja a nyereség és a vállalkozás által foglalkoztatottak bérköltségének összege, a kulcsa pedig 16 százalék lesz. Ennek az adónak a részleteiről a vállalkozásokkal és a szövetségekkel folytatott tárgyalások során döntenek majd – mondta Balog Ádám.

Az eva idén a gyengén teljesítő adónemek közé tartozik. Május végéig az evázók 36,1 milliárdot fizettek be az államkasszába, 2011. január–májusban ez az összeg – az ideinél kisebb kulcs, de szélesebb adózói kör mellett – 43,6 milliárd volt, egyre valószínűbb, hogy a 225 milliárdos idei előirányzat nem teljesül. A tavalyi előirányzat 180 milliárd forint, a tényleges bevétel pedig 172,3 milliárd forint volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.