BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fejlemények nyugdíjügyben: Emelés, nyugdíjadó, petíció

Az állami számlán vezetett nyugdíj örökölhető lesz a házastárs számára, ebbe a bejegyzett élettárs is beleszámít, de az egyenes ágú leszármazottak nem.

 „A munkaadói 24 százalékos nyugdíjjárulékot átnevezik nyugdíjadóvá, de a mértéke nem változik” – jelentette be Selmeczi Gabriella. A nyugdíjvédelmi biztos szerint a névváltoztatásra nem azért van szükség, hogy az Alkotmánybíróság ne tudjon foglalkozni a témával. „Nem félünk az Alkotmánybíróságtól, mert mindenki jól jár” – szögezte le.

value="http://www.youtube.com/v/_ofkbnP33ww?fs=1&hl=hu_HU">

name="allowFullScreen" value="true">

type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always"

allowfullscreen="true" width="360" height="360">

Akik 2011 január elsejétől kezdenek el dolgozni, és belépnek egy magánnyugdíj pénztárba, automatikusan kizárják magukat az állami rendszerből. Selmeczi Gabriella többször is belezavarodott mondandójába, de abból azt lehetett leszűrni, hogy az állami nyugdíjrendszerben egyéni számlák lesznek, amin a szolgálati időt és a bevallott járulékokat tartják nyilván. Ezen keresztül nem a felhalmozott vagyont lehet nyomon követni, hanem, hogy mekkora nyugdíjjogosultság áll fenn. A házastárs ezt a megszerzett jogosultságot örökölheti majd.

Nem sokáig váratott a nyugdíjpénztárak válaszcsapása

Petícióval fordul az Európai Parlamenthez a Stabilitás Pénztárszövetség, amelyben kérik, hogy 3 millió magyar pénztártag alkotmányos jogainak megsértése miatt jelöljenek ki uniós ombudsmant a magyar kormány nyugdíjintézkedéseinek kivizsgálására. Egyben jelezték: amennyiben a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerülnek, a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak a hátrányos megkülönböztetés és a joggal való visszaélés tilalmának megsértése miatt.

Januártól emelkedik a nyugdíj és visszaállítják a gyes időtartamát három évre tette közzé a kormány csütörtökön.

Nagy Anna kormányszóvivő, csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy január 1-jétől 3,8 százalékkal emelkedik a normál öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, valamint a baleseti járadék. Azok a nyugdíjasok, akik 2010 előtt mentek nyugdíjba a 3,8 százalékon felül 0,6 százalékos plusz emelésben is részesülnek, azaz esetükben 4,4 százalékos lesz a növekedés.

Visszamenőleges hatállyal a kormány visszaállítja a gyes időtartamát három évre – jelentette be Soltész Miklós , szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár. A módosítások szerint, ezentúl ha az édesanya 4 órás munkaidőben dolgozik, kapja majd az ellátást, azonban 8 órás munka vállalása esetén már nem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.