BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teszteli a piacot a javaslataival Matolcsy

Inkább filozófiai alapvetésként vagy a piac teszteléseként értelmeznék a nemzetgazdasági miniszter adózással kapcsolatos gondolatait az elemzők, akik az egyoldalú Tobin-adó bevezetés és az áfaemelés várható negatív hatásira figyelmeztetnek.

Nem egyértelműen pozitív a visszhangja a nemzetgazdasági miniszter legújabb, adózással kapcsolatos felvetéseinek. Matolcsy György a Heti Válasz legfrissebb számában megjelent cikkében a kormány adózással kapcsolatos alapelvei között említi a fogyasztási-forgalmi adók emelését is. „Jobb volna öt áfakulcs –  5, 15, 20, 25, 30 százalékkal –, de az Unió még nem engedi”. (A kormány egyszer már felvetette egy 35 százalékos „luxusáfakulcs” bevezetését, de az Európai Bizottság ennek nem adott zöld jelzést.)

A jövedelmek adóztatásának területén ugyanakkor „haladunk az alacsony és arányos adóterhelés felé: 2013-tól már valóban egykulcsos lesz az arányos jövedelemadó” – írja a miniszter, majd egy kissé nehezen értelmezhető passzusban ennél tovább is megy, „egy ötkulcsos, élőmunkát terhelő adózás felé, ami elismeri a magyar munkaerő kínálati és keresleti egyenlőtlenségeit. A 100 százalékos általános kulcs mellett van már 50 százalékos (a közszférából kilépők esetén 1 évre, illetve kétszer 4 órás női munka esetén) és 0 kulcsunk (rehabilitációs kártyával rendelkezők és start munkások), de még szükségünk lesz egy 75 és egy 25 százalékos kulcsra is.”

A Minisztérium titkársága a Portfolio.hu kérdésére válaszolva közölte a megfejtést: „a 100 százalék természetesen a 27 százalékos szociális hozzájárulási adóval egyenlő”. A pénzügyi tranzakciókat is megadóztatná Matolcsy György, elvégre „a pénzügyi rendszerben nincs forgalmi adó, miközben az adózás súlypontját áthelyezzük a forgalomra és a fogyasztásra”.

Már a jelenlegi felső áfakulcs is a legmagasabb az Európai Unióban, a további emelésre a befektetők minden bizonnyal negatívan reagálnának – mondta el a Világgazdaságnak Tóth Gyula, az UniCredit bécsi elemzője. Az áfa ugyan „fájdalommentesebben” emelhető, mint a személyi jövedelemadó, de a beruházásokat minden bizonnyal visszafogná egy ilyen lépés – magyarázta a régiós stratéga, aki szerint a Tobin-adó bevezetésével is indokolt az óvatosság. Ha ugyanis Magyarország – például – Ausztria, Csehország és Lengyelország előtt hoz ilyen döntést, az a BÉT-re végzetes hatást gyakorolhat, Bécs, Prága és Varsó ugyanis elszívná a forgalmat Budapestről.

Az elmúlt hónapokban viszonylag keveset szerepelt Matolcsy György szót kért, és teszteli a hangulatot – értékelte a csütörtöki eseményeket Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. A szakember rámutatott: az áfa néhány százalékpontos emelése ugyan 100 milliárd forintos nagyságrendben növelné a bevételeket, megoldva ezzel a költségvetés legégetőbb problémáit, de egyúttal az amúgy is magas infláció további emelkedését idézné elő. A kamatpálya kiszámíthatatlanná, a Monetáris Tanács megosztottabbá válna – sorolta Kuti Ákos, aki a Tobin-adó bevezetését szintén elhibázott lépésnek tartaná. A pénzügyi szolgáltatók nagy hányada fiókteleppel van jelen Magyarországon, így nagyon könnyen távozhat. A munkahelyek megszűnése miatt így nem kizárt, hogy nemzetgazdasági szinten a lépés nagyobb kárt okozna, mint amekkora haszon remélhető tőle.

„A miniszter dolgozatát egyelőre inkább egyfajta adózásfilozófiai alapvetésként értelmezem, és nem vonnék le belőle messzemenő gazdaságpolitikai következtetéseket” – mondta el lapunknak Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makroelemzője. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta: a túlzott deficit eljárás keretében a kormánynak április közepére el kell készítenie a konvergenciaprogramot, amelyben inkább strukturális, a kiadásokat csökkentő lépéseknek, nem pedig adóemeléseknek kellene szerepelniük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.