BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző a béradatról: Egyszeri tétel után csökkennek a nettó fizetések

A január-júliusi bruttó átlagkeresetek 4,8, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 2,0 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A hét havi bruttó átlagkereset 221 ezer 349, a nettó 143 ezer 47 forint volt.  A nemzetgazdaságban - a legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - foglalkoztatottak júliusi bruttó átlagkeresete 7,1,  a családi adókedvezmény nélkül számolt nettó 4,4 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

A vállalkozásoknál alkalmazottak rendszeres havi keresete 8,0 százalékkal nőtt tavaly júliushoz képest, gyorsabban az előző havi 7,3 százalékos ütemnél.

A családi adókedvezmény hatása nélkül számolt reálkereset júliusban, az 5,8 százalékos inflációval számolva 1,3, az első hét hónapban  (5,6 százalékos inflációval) 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A foglalkoztatottak júliusi 7,1 százalékos bruttó átlagkereset növekedése meghaladta a 4 százalékos elemzői konszenzust - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője, aki 3,1 százalékot prognosztizált. A "tévedés" hátterében az áll, hogy a költségvetési szférában (pontosabban az egészségügyben) júliusban egyösszegű kompenzációt fizettek ki, ennek összege 13 800 forint volt, amivel talán nem számoltak az elemzők - tette hozzá. Mivel ez a tétel a későbbiekben nem ismétlődik meg, így az év egészében a bruttó keresetek várhatóan 5,5 százalékkal nőnek majd, a nettő bérek a jelenlegi 4,4 százalékos növekedés után éves átlagban lefelé csúszhatnak, ami a 12 havi görgetett adatokból is leszűrhető - jelezte Kondrát Zsolt.

Az MKB Bank vezető elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy a nettó reálbértömeg az első hét hónapban 3,5 százalékkal csökkent, ami a fogyasztásra, s ennek nyomán a GDP alakulásra is negatívan hathat.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint is a várakozásokat lényegesen meghaladva nőttek 7,1 százalékkal a bruttó bérek júliusban a júniusi 4,1 százalék után, míg a nettó bérek növekedése 4,4 százalékos volt, ami 1,3 százalékos reálbércsökkenést eredményezett.

MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.