BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leáll a Nissan Egyiptomban – diplomatákat menekítenek ki

Legjobb esetben is egy hétre leállította termelését egyiptomi gyárában a Nissan az országban történő zavargások miatt. A zavargások súlyosbodásával egyre több kormány jelneti be, hogy elutaztatja az Egyiptomban dolgozó honfitársait. Az afrikai országbizonytalansága miatt az olajára is rekordmagasságokba repült, a világ tőzsdéi viszont mélypontra süllyedtek.

A japán járműgyártó Kairótól délre található gízai üzeméből évi 10 ezer autó gördül ki, elsősorban az X-Trail típusú terepjárók készülnek itt. Nissan mellett a Panasonic Corp. is arra szólította fel a vezető beosztású alkalmazottakat, hogy halasszák el egyiptomi, jordániai és jemeni üzleti útjaikat. Az Egyesült Államok egyelőre a nagykövetségeken dolgozókat és azok hozzátartozói hívta haza.

Az egyiptomi események az olaj árában is nyomot hagytak: a Brent minőségű olaj hordónkénti ára megközelítette a 100 dollárt, a befektetők attól tartanak, hogy a szállítás akadozhat a térségben.

A zavargások kiterjedése olyan időpontban jelenthetne veszélyt az olaj áramlására, amikor a feltörekvő piacokon a döntéshozókat már egyébként is gyötri az élelmiszerek és az üzemanyagok árainak emelkedése. Ha az instabilitás tovább tart, a befektetési reagálás minden valószínűség szerint magasabbra szintre szorítja az energia és a kincstárjegyek árát, a globális tőkékét pedig alacsonyabb szintre- vélte Mohamed El-Erian, a PIMCO kötvényóriás befektető részlegének menedzsere a Reutersnek nyilatkozva.

z amerikai dollár, a jen és a svájci frank mind erősödött a hét végén az euróval szemben. Az energia további drágulásának kilátása a magas növekedést felmutató feltörekvő piacokon növelte az inflációs bizonytalanságot a befektetők körében, akik a múlt héten, akik egy hónap után először pénzt vontak ki a fejlődők részvénypiacairól, - közölte az EPFR alapkereskedő feljegyzésében.

Az egyiptomi események miatt a félelem és a kockázatosabb eszközök kerülése átgyűrűzött a globális piacokra – írja a Cashline. Pénteken a kereskedés elején a tengerentúli indexek még közel 2 és fél éves csúcson álltak, onnan viszont a nap végére három hét emelkedését törölték. Az ázsiai tőzsdék már hetek óta eleve egy korrekciós hangulatban voltak, korábban a kínai és az indiai tőzsdeindex is 4 havi mélypontra süllyedt, ahonnan ma reggel egyedül a kínai index tudott pluszt felmutatni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.