BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Problémás a közétkeztetők számára a menzák átalakítása

Az óvodai, iskolai menzák átalakítását tervezi a kormány: a cél az, hogy egészségesebb, változatosabb, tápanyagban gazdagabb legyen a koszt. Nagy kérdés azonban, a cégek meg tudnak-e felelni az új kihívásnak.

Egy internetes hírportál által találomra kiválasztott budapesti óvodai menza ma például sok szempontból nem felelne meg a majdani rendeletben foglaltaknak. A fenntartó Sodexo a vizsgált 21 napból csak 11 napon adott tejterméket, s mindössze két nap kínált gyümölcsöt. Gabonaféléből viszont éppen elég jutott, kenyeret, kekszet, pékárut mindennap kaptak a gyerekek.

Egy általunk megkérdezett, neve elhallgatását kérő étkezési szakértő szerint fölöttébb nehéz lesz eleget tenni a kormány elvárásainak. A rendelettervezet ugyanis előírja, hogy egészségesebb, jobb legyen a menza szerte az országban, de ehhez nem rendel pénzügyi forrást. Az utóbbi tíz évben az élelmiszerek ára csaknem száz százalékkal emelkedett, miközben a nyersanyagnormára fordítható összeg ennek a felével sem. Aminek pedig egyenes következménye, hogy romlott a menzai koszt minősége, ha a mennyisége nem is csökkent.

A közétkeztetést csaknem egymillió ember veszi igénybe hétről hétre, nagy részük kiskorú, azaz óvodás és iskolás. Szakértők szerint a jövő is ígéretes, hiszen középtávon további háromszázezer fő potenciális részt vehet a közétkeztetésben. A piac azonban már így is tekintélyes: az az egymillió fő évi 200–250 milliárd forintos forgalmat produkál.

A magáncégek között hazai piacvezető Sodexot azért is érintené érzékenyen, ha itt teret veszítene, mivel az étkezési utalványok értékesítéséből nagy profitot már nem nagyon remélhet azóta, hogy a kormány változtatott a játékszabályokon. A két üzletág elvileg ugyan két önálló jogi személyiségű vállalkozás hazánkban, ám a hasznot és az esetleges veszteséget ugyanott, a marseille-i központban számolják el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.