BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simor: inflációval nem lehet növekedni

MNB A jegybank azzal képes segíteni a tartós növekedést, hogy stabil, alacsony inflációjú, kiszámítható gazdasági környezetet teremt – mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MTI-nek. „Sokan gondolják azt az országban – köztük közgazdászok is –, hogy az infláció terhére lehet növekedést produkálni, de az ilyen növekedés csak kérészéletű lehet. Hosszabb távon az ellenkezője igaz: mind a megtakarítókat, mind a beruházói környezetet elbizonytalanítja a magas, különösen a változó ütemű infláció, ezáltal az ország növekedési képessége tovább csökken” – magyarázta Simor.

A devizatartalékról úgy védli, a kívánatos nagyság meghatározásában kiemelt szerepe van az ország külföldi adósságának és ezen belül a rövid lejáratú adósságnak, ez az összeg jelenleg megközelítőleg 34 milliárd euró, annyi, amennyi az MNB devizatartaléka. „Felelősségem tudatában jelentem ki, hogy a devizatartalék jelenleg csak nagy kockázat vállalása mellett csökkenthető. A devizatartalék ugyanis lényegében egyfajta biztosítás” – fogalmazott. Hozzátette: ha olyan IMF-hitelszerződést kötött volna az ország, amely bármikor lehívható, akkor a devizatartalék is kisebb lehetne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.