BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2020-ig nem lesz eurónk

Nem látok lehetőséget az eurózónához történő csatlakozásra 2020 előtt – jelentette ki Orbán Viktor a varsói egyetemen tartott előadásában. A miniszterelnök szerint egyelőre nem látni, milyen utat választ Európa, nem lehet biztosan tudni, hogy nő vagy csökken az euróövezeti tagországok száma, így nem világos az sem, hogy Magyarország számára a belépés vagy a kivárás-e a jobb megoldás.

Mint ismert, Lettország éppen a héten nyújtotta be hivatalos kérelmét Brüsszelben az euróövezeti csatlakozásra. Ha az eurózóna tagországai szerint a balti ország felkészült a tagságra, akkor Lettország 2014. január 1-jén 18. tagként vezethetné be az eurót.

Orbán Viktor beszédében emlékeztetett arra, hogy Magyarország már többször tűzött ki maga elé belépési céldátumot, ezeket azonban minden esetben el kellett halasztani.

A kormányfő kitért a jegybank devizatartalékának kezelésére is. Ezzel kapcsolatban azt mondta: „egy olyan nyitott gazdaságban, mint amilyen a magyar, nagy óvatossággal kell kezelni a devizatartalékokat.”

A kormányfő a V4-ek, azaz a visegrádi országok miniszterelnökeinek csúcstalálkozójára érkezett a lengyel fővárosba. A csúcson részt vett Angela Merkel német kancellár és François Hollande francia államfő is. Erre, vagyis, hogy a német és a francia vezetők közösen látogassanak el a V4-csúcsra, még nem volt példa. Szakértői vélemények szerint a német kancellár érdeklődése nem véletlenül fordult a közép-kelet-európai országok felé, ugyanis szövetségeseket keres az európai válság kezelésére kidolgozott, főként a fiskális fegyelem betartására vonatkozó német megközelítéshez, miután a sorozatos megszorításokat bevezető dél-európai országok egyre nagyobb ellenállással fogadják a berlini irányvonalat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.