BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A brüsszeli ajánlásokról is szó lesz az EU-csúcson

vita Még nem lehet tudni, hogy a ma kezdődő kétnapos EU-csúcson külön nyilatkozatot nyújt-e be a magyar kormány az ország számára megfogalmazott úgynevezett országspecifikus ajánlásokkal kapcsolatos kifogásairól – derült ki a sajtóbeszélgetésen, amelyen a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára adott tájékoztatást a csúcson várható döntésektől. Győri Enikő elmondta: a gazdaságpolitikai ajánlásokat tartalmazó eredeti, az Európai Bizottság által javasolt szövegből kikerült az a kitétel, amellyel a kormány „mélységesen nem értett egyet”. Az eredeti tervezetben még az szerepelt, hogy Magyarországnak „kezelnie kell az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályokat”. Ehelyett az, a más tagországok számára is megfogalmazott ajánlás szerepel majd, hogy erősíteni kell az igazságszolgáltatást.

Brüsszel emellett például a pénzügyi szektorra kivetett külön terhek, illetve a közmunkaprogram dominanciájának csökkentését, valamint a szabályozott energiaárak fokozatos megszüntetését ajánlotta. Ezekkel kapcsolatos kifogásokról a kormány a szakminiszteri EU-tanácsok elé külön nyilatkozatot nyújtott be. Az adópolitikai ajánlások például azért nem szerencsések, mert ez a terület nemzeti hatáskörbe tartozik – mondta Győri Enikő.

Györkös Péter, a brüsszeli magyar EU-képviselet vezetője lapunk kérdésére egy tegnapi brüsszeli sajtóbeszélgetésen a felfüggesztett hazai uniós forrásokkal kapcsolatban azt közölte: az egyeztetések jelenlegi állása szerint a vitatott támogatásoknál 5 százalékos korrekciót, elvonást alkalmaznak majd. Ez a forrás azonban nem vész el az ország számára, csak azt más projekteknél lehet felhasználni. Brüsszel azt kifogásolta, hogy a mérnöki szaktudást igénylő közbeszerzéseknél hazánk követelményként írta elő az előzetes hazai mérnöki kamarai regisztrációt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.