BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magát agyontakarékoskodó EU a szélsőségek előretörését kockáztatja

Európa szanálását politikai válságok hiúsítják meg. Egymás után omlik össze egy-egy kormány, a fiskális paktum megvalósítása pedig inog. Közben az amerikai kormány egyre gyakrabban arra figyelmezteti az Európai Uniót, nehogy agyontakarékoskodja magát - írja a Die Presse.

A bécsi lap a Bertelsmann Alapítvány brüsszeli irodájának igazgatóját idézte: Thomas Fischer szerint két és fél évvel az adósságválság után egymás után omlik össze valamely európai kormány. A takarékossági intézkedéseket pedig az instabil politikai viszonyok lehetetlenítik el, például Hollandiában, Franciaországban, Görögországban vagy Szlovéniában. A fiskális paktum megvalósítása pedig, amellyel az euróországok a költségvetéseik konszolidálását akarják megvalósítani, azért inog, mert a szociáldemokratákon vagy a jobboldali populistákon kívül már a munkavállalói képviseletek is mozgósítanak a kötelező adósságfék és a költségvetés szigorúbb uniós ellenőrzése ellen.

Ám nemcsak a takarékossági politika váltott ki politikai válságot - véli Fischer, a Bertelsmann szakértője. Szintén kritikus a bevándorlás témája, valamint a hamis remények szertefoszlása miatt észlelt csalódások. Fischer ezért óva int attól, hogy állítólagos növekedési programokkal ismételten ilyen reményeket ébresszenek. Senki sem tett le eddig hiteles elképzeléseket, a programokhoz a finanszírozás sincs meg.

Az Európai Unió költségvetésben csak minimális összeg jelentkezik feleslegként, a legtöbb tagország pedig képtelen teljesíteni ezt a deficitkövetelményt. Ha a szigorral kapcsolatos ígéretek köddé válnak, a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali pártok népszerűsége tovább emelkedhet – szögezte le Fischer.

Fischer arra is felhívja a figyelmet, az amerikai kormány egyre gyakrabban óvja az Európai Uniót attól, hogy agyontakarékoskodja magát. A szakértő szerint a gazdasági növekedés ösztönzését célzó amerikai kérések az EU működéséről alkotott hamis képen alapulnak. Míg ugyanis az Egyesült Államok valóban "túl nagy ahhoz, hogy megbukjon", addig ez az EU tagállamaira – Németországot kivéve – nem igaz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.