BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német pénzügyminiszter kikéri magának Obama kioktatását

Wolfgang Schäublenak nyilvánvalóan az idegeire megy az állandó bírálat, amely a német válságkezelést éri az amerikai elnök részéről - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

"Obama úr az amerikai deficit csökkentésével törődjön, az ottani hiány ugyanis nagyobb, mint az euróövezeté" - hangoztatta a német pénzügyminiszter a ZDF német tévének nyilatkozva.  A FAZ emlékeztet arra, hogy a választási küzdelmet vívó Obama az utóbbi időben többször arra szólította fel az európaiakat, hogy tegyenek meg mindent az euróövezetben támadt állami adósságválság megfékezése érdekében. Ennek hátterében az áll, hogy Európa problémái egyre inkább veszélyeztetik a világgazdaságot és elbizonytalanítják a pénzpiacokat.

Az euróövezet válságára utalva Schäuble leszögezte: mindaddig, amíg a döntsek a nemzetállamokon múlnak, az országoknak maguknak kell ezekért szavatosságot vállalniuk. "Ha valaki az én számlámra költ, akkor a pénzzel nem is fog gondosan bánni." Schäuble szerint nem a mostani tőkeinjekciók a legfontosabbak, hanem a válság okainak kezelése. Ez Írországban és Portugáliában jól sikerült, Görögországban viszont kevésbé.

Közben a német kormánykoalícióhoz tartozó politikusok elutasítják a Görögországra vonatkozó feltételek további enyhítését. Rainer Brüderle, az FDP parlamenti frakciójának elnöke a Bild-Zeitungnak úgy nyilatkozott: "további támogatás Görögország részére csak akkor lehetséges, ha a hellének tartják magukat a takarékossági előírásokhoz. Nem léoünk vissza a szerződésektől."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.