BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggódnak a japán jegybanki program hatása miatt

ÉLÉNKÍTÉS A G20-ak pénzügyminiszterei a központi bankok monetáris lazításainak fenntarthatóságát vizsgálják meg

A fejlett gazdaságok jegybankjai által alkalmazott jelentős monetáris lazítási programok hatásának megvitatása lesz a fő témája a G20-ak pénzügyminisztereinek, illetve jegybankelnökeinek ma kezdődő kétnapos washingtoni tanácskozásán. A világ legfejlettebb, illetve fő feltörekvő gazdaságait tömörítő szervezet ülésén kiemelten a japán jegybank által két hete bejelentett, arányaiban a világ legjelentősebb monetáris lazításának számító programot értékelik majd a résztvevők. A japán jegybank kevesebb mint két év alatt mintegy 1,4 ezer milliárd dollárt kíván a gazdaságba pumpálni, hogy a szigetországot másfél évtizede sújtó deflációt leküzdve tartós növekedési pályára álljon a szigetország.

„Mindenki érdekelt abban, hogy erős lábakon álljon a japán gazdaság, azonban meg kell vizsgálni, hogy a jegybank által bejelentett intézkedések milyen piaci következményekkel járhatnak” – idézte a Reuters a G20-ak egy névtelenséget kérő tisztviselőjét. Ezzel arra utalt, hogy a tokiói bejelentést követően a jen többéves mélypontra zuhant a dollárral és az euróval szemben, illetve a tízéves japán államkötvények hozama is rekordmélységbe esett. „Egyértelmű, hogy a tokiói jegybank a japán gazdaság bajait kívánja orvosolni, azonban a lépésnek Japánon kívül is vannak következményei, köztük a devizaárfolyamokra” – fogalmazott az eurózóna egyik tisztviselője. Az előzetes nyilatkozatok alapján így a washingtoni tanácskozáson várhatóan egy-két kellemetlen felvetéssel is szembesülnie kell majd Aszo Taro japán pénzügyminiszternek.

Az IMF is arra figyelmeztet, hogy bár jelenleg még megfelelő lépésnek számít a gazdaság élénkítése érdekében a monetáris lazítás alkalmazása – amit Japánon kívül az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, az EKB, illetve az angol jegybank is már egy ideje folytat –, azonban eljött annak is az ideje, hogy a jegybanki döntéshozók elgondolkodjanak a kilépési stratégiáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.