BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggódnak a piacok Róma miatt

Az olasz kötvényhozam megugrása jelezte, mit gondol a piac Mario Monti kormányfő távozásáról és Silvio Berlusconi visszatérési szándékáról. Elemzők azonban igyekeztek hűteni a kedélyeket, miszerint csak annyi történt, hogy egy hónappal előbb tartják a választásokat, amelynek fő esélyese a Monti politikájának folytatását ígérő Demokrata Párt

A tízéves olasz kötvényhozam emelkedésével, a milánói részvényindex esésével reagált a piac az utóbbi napok római fejleményeire, miszerint Mario Monti, a szakértői kabinet kormányfője bejelentette: amint a parlament megszavazza a költségvetést, távozik posztjáról, miután a parlament legnagyobb ereje, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) megvonta a bizalmat tőle. A piaci reakciókhoz az is hozzájárult, hogy Silvio Berlusconi jelezte: a PdL színeiben mégis elvállalja a kormányfő-jelöltséget.

A tízéves olasz államkötvények hozama 27 bázisponttal 4,8 százalék fölé emelkedett. Bár ez a szint még egyáltalán nem tűnik veszélyesnek – hiszen 2011 novemberében még 7,48 százalék volt a hozam, amely elvezetett Berlusconi lemondásához, illetve Monti kormányfővé választásához – azonban mindenképpen jelzi a piacok aggodalmát az olasz kiigazítási program folytatásával kapcsolatban.

A szakértői kormányt vezető közgazdászprofesszor, volt uniós versenyügyi biztos Mario Monti személye ugyanis garancia volt a piacok számára arra, hogy Róma fenntartató pályára állítja államadósságát, amelynek 1840 milliárd eurós értéke a GDP 120 százalékát teszi ki. Monti a háromszázalékos GDP-hiány elérése érdekében tavaly év végén 30 milliárdos megszorító csomagot vezetett be, amelyben nagyarányú adóemelést hajtott végre, illetve visszaállította a Berlusconi által eltörölt ingatlanadót is.

Szakértők szerint a parlament még karácsony előtt elfogadhatja a költségvetést, vagyis Mario Monti már az ünnepek előtt lemondhat. A jogszabályok szerint a kormányfő lemondása, illetve a parlament feloszlatása után legkésőbb 70 nappal ki kell írni a választást, így az eredeti tervek szerint márciusra kitűzött voksolást egy hónappal hamarabb, szakértők szerint valószínűsíthetően február 17 és 24 között rendezik meg.

A piaci reakciók azt jelzik, hogy a befektetők aggódnak amiatt, hogy megszakadhat az államháztartás Monti által megkezdett ráncba szedése, számos elemző azonban próbálta hűteni a kedélyeket. Értékelésük szerint csupán annyi történt, hogy egy hónappal hamarabb tartják a választásokat, amelynek amúgy is a fő esélyese az a balközép Demokrata Párt (PD), amely már jelezte, hogy folytatni kívánja a Monti által megkezdett utat a fiskális fegyelem terén. A PD a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint több mint 30 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a Berlusconi pártja csak 15 százalékkal. Emellett nagy a valószínűsége annak, hogy Mario Monti – aki amúgy nem nyilatkozott konkrét jövőbeni terveiről – a választások után is valamilyen stabilizáló politikai szerepet fog betölteni, akár pénzügyminiszterként, akár – miután a jelenlegi elnök mandátuma jövőre jár le – az ország államfőjeként.

A bankok jártak leginkább pórul

A milánói tőzsdeindex is megsínylette az utóbbi napok római bejelentéseit. Leginkább a pénzintézetek részvényei estek, miután a bankok jelentős kötvényállománnyal rendelkeznek. Az egyik legrosszabb helyzetben lévő pénzintézet, a Banca del Monte dei Paschi di Siena részvényeinek kereskedését a jelentős árfolyamveszteség miatt egy időre fel is kellett függeszteni. A bank számára folyósítandó közel négymilliárd eurós állami mentőöv sorsáról amúgy éppen a költségvetés jóváhagyásával egy időben szavaz a parlament.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.