BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Andor László magasabb béreket követelt Németország részére

Az európai adósságválság hátterére tekintettel Andor László, az Európai Bizottság szociális ügyi biztosa magasabb béreket követelt Németország részére - jelenti az ORF osztrák tévé.

A magasabb bérekkel kell a németországi keresletet ösztönözni - hangoztatta a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap hétfői kiadásában megjelent interjújában Andor László. "Belgium és Franciaország panaszkodik a német bérdömping miatt" - jelentette ki az Európai Bizottság tagja.

A magas exporttöbbletek miatt nem igazolható, hogy a németek bérversenyt tartsanak fenn. Az exporttöbblettel rendelkező országoknak a deficites országokhoz hasonlóan alkalmazkodniuk kell - figyelmeztetett a politikus. Szerinte a valutaunió kohézióját fenyegeti, ha nem történnek lépések.

Ugyanakkor az interjút ismertető Spiegel Online szerint Andor annak az aggodalmának is hangot adott, hogy az EU déli részéből tömeges kivándorlás valósulhat meg az EU északi részébe, ha a helyzet nem javul. Szerinte egyesek a helyzetet Amerika 19. századbeli helyzetével hasonlítják össze, amikor a polgárháború után tömeges kivándorlás indult el Délről Északra. Ennek elkerülésére arra van szükség, hogy a válság sújtotta államokban növekedést teremtsenek. Andor ugyanakkor óvta a német szövetségi kormányt attól, hogy dramatizálja a szegénység miatti menekültek bevándorlását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.