BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Atomstressztesztek jönnek

Még az idén sor kerülhet az európai atomerőművek stressztesztjeire, amelyek során azok földrengéssel, árvízzel vagy terrortámadásokkal szembeni ellenálló képességét vizsgálják majd. Az európai atomerőművek többsége jelenleg nem bírna el egy akkora földrengést, mint amilyen Japánban volt – igaz, ettől az eddigi tapasztalatok alapján nem kell tartani.

Ez év végéig el kellene végezni az európai atomerőművek biztonságát megállapítani hivatott stresszteszteket – mondta el tegnap Brüsszelben Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az energiaügyi miniszterek tanácsának rendkívüli ülésén. Ennek érdekében a következő hetekben az EU – a tagállamokkal és a nemzeti atomenergia-hivatalokkal közösen – összeállít egy közös dokumentumot, amelyben rögzítik a vizsgálati szempontokat. Ezek között szerepel például, mennyire bírják a létesítmények a földrengéseket, az árvizeket, illetve mennyire működnének megbízhatóan ilyen helyzetben a reaktorok hűtőberendezései, és hogyan biztosítható azok áramellátása. Mint ismert, a japán fukusimai erőműben az áramellátás megszakadása és a hűtés ezt követően fellépő leállása okozott krízishelyzetet. Mindemellett a stressztesztek során értékelik majd azt is, mennyire védettek az egyes létesítmények terrorcselekményekkel vagy éppen repülőgép-szerencsétlenségekkel szemben.

Fellegi utalt arra, a mai tanácskozáson a tagállamok mindegyike elismerte a stressztesztek elvégzésének fontosságát, így nem valószínű, hogy – bár elvileg lenne rá lehetőségük – bármelyikük is bojkottálná majd a végrehajtásukat. Az egyelőre kérdéses, mi történne akkor, ha valamelyik atomerőmű megbukna a vizsgán, az erre vonatkozó forgatókönyvet ugyanis még nem dolgozták ki. Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos az ezt firtató újságírói kérdésre annyit jegyzett meg, ebben az esetben technikai javításokat, pótlásokat javasolhatnak majd az érintett létesítményeknek.

A biztos megjegyezte azt is, kevés olyan téma van az EU-ban, amelyben ennyire eltérő stratégiákat követnek az egyes tagállamok. Míg például több tagállam az atomenergiából történő kilépést fontolgatja, addig a jelenleg „atommentes” lengyelek és olaszok éppen a beszálláson gondolkodnak. „Abban azonban egységes az álláspontunk, hogy a lehető legmagasabb biztonságra kell törekedni, és ennek érdekében új, egységes standardokban kell megállapodnunk” – tette hozzá.

Ehhez azonban előbb meg kell várni azon vizsgálatok eredményét, amelyekből kiderül, mi is történt pontosan a fukusimai erőműben – figyelmeztetett Fellegi. „Ellen kell állni minden olyan nyomásnak – akár a gazdaság, akár a közvélemény részéről –, amely elhamarkodott döntéseket kényszerítene ki.” Ezzel párhuzamosan – tette hozzá – világosan és a valóságnak megfelelően kell kommunikálni a történéseket, különben a pénzpiacok hektikusan reagálhatnak, ez pedig senkinek sem érdeke.

Mint ismert, az EU-ban jelenleg 14 országban 143 atomerőmű működik. A nukleáris politika pillanatnyilag az egyes tagországok hatáskörébe tartozik, amelyek külön-külön adják ki az engedélyeket a területeiken üzemelő erőműveknek, és önállóan felügyelik a biztonsági előírások betartását. Az Európai Bizottságnak jelenleg csupán koordinációs jellegű szerepe van, az általa 2009-ben elfogadott minimumelvárásokat a tagállamoknak kell átültetniük a gyakorlatba.

A Handelsblatt szerint megszabják például, hogy egy a Richter-skála szerinti 6,5-es erősségű földrengés esetén minden létesítménynek biztonságosan le kell tudni állítania a működését. Ha azonban a Japánban tapasztalttal megegyező erejű, 8,9-es fölmozgás rázná meg Európát – ilyet a Richter-skála bevezetése óta még nem jegyeztek fel a kontinensen –, arra a német lap által megkérdezett szakértők szerint az európai atomerőművek többsége nem lenne felkészülve.

Lesz elég energia

Eddig sem a Japánban történt földrengés, sem a líbiai konfliktus nem okozott fennakadást az EU-tagállamok energiaellátásában – mondta el Brüszszelben Fellegi Tamás nemzetfejlesztési miniszter. Ha esetleg adódtak is nehézségek, azt a tagállamok maguk is meg tudták oldani – tette hozzá.




Korábbi közlés szerint ezen blokkok esetében még több napba telhet, míg sikerül rácsatlakozni az elektromos hálózatra.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.