BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áttörés - Bevezethetik az uniós tranzakciós adót

Áttörésnek értékelték Luxemburgban azt a fejleményt, hogy az évek óta vitatott pénzügyit tranzakciós adó végre útjára indulhat - írja a Der Standard.

Az EU szintű konkrét lépések eddig ugyanis meghiúsultak Nagy-Britannia és Svédország vétóján. Ám tíz nappal ezelőtt Franciaország és Németország közösen gyakorolt nyomást az ügyben, hétfő estig pedig már Ausztria, Belgium, Portugália, Szlovénia és Görögország is csatlakozott, sőt kedden, Szlovákia után, meglepetésszerűen Észtország, Spanyolország és Itália is beleegyezését adta.

Ennek köszönhetően teljesül az a szerződésben rögzített feltétel, mely szerint legalább tíz államnak támogatnia kell az adó bevezetését – hangoztatta Algirdas Semeta EU-biztos. Ezért hamarosan törvényjavaslatot akar előterjeszteni, amelyről novemberben a pénzügyminiszterek tovább tanácskoznak. George Osborne brit pénzügyminiszter jelezte, Nagy-Britannia "elvben" nem ellenzi, ha tizenegy állam a bevezetést mellett dönt, de meg kell vitatni, hogy ennek milyen kihatásai lennének a többi EU államra.

Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter szerint a tervek várhatóan karácsonyig elkészülnek és 2014-től már el is indulhat az adószedés. A tárcavezető kiemelte, hogy szerinte nem csak a tőzsdei forgalomra kell vonatkoztatni az adót, az abból származó bevételnek pedig az EU költségvetésébe kell befolynia.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.